ΗΠΑ: Κοινό «μέτωπο» Ομπάμα - Τριντό κατά της τρομοκρατίας

ΗΠΑ: Κοινό «μέτωπο» Ομπάμα - Τριντό κατά της τρομοκρατίας

Καναδάς - ΗΠΑ τάσσονται κατά της κλιματικής αλλαγής - Ο Τριντό έτοιμος να συνεργαστεί με τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, όποιος και αν είναι αυτός

ΗΠΑ: Κοινό «μέτωπο» Ομπάμα - Τριντό κατά της τρομοκρατίας
Μέσα σε μία «θάλασσα» αμερικανικών και καναδικών σημαιών ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποδέχθηκε θερμά τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, στον Λευκό Οίκο στην πρώτη επίσημη επίσκεψη του 44χρονου ηγέτη.

«Λένε ότι μπορείς να επιλέξεις τους φίλους σου, αλλά δε μπορείς να επιλέξεις τους γείτονές σου
Κλείσιμο
», δήλωσε ο Ομπάμα, προσθέτοντας ότι γεωγραφικά οι ΗΠΑ και ο Καναδάς είναι «ευλογημένοι που είναι γείτονες
», ενώ από επιλογή δήλωσε ότι πρόκειται για ισχυρούς εταίρους και στενούς φίλους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε πως οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές αξίες, όπως το σύστημα υγείας, την ανεξιθρησκία και την αποδοχή της διαφορετικότητας, ενώ αστειεύτηκε για το χόκεϊ.

«Ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στεκόμαστε ενωμένοι κατά της τρομοκρατίας και υπέρ του δικαιώματος έθνη όπως η Ουκρανία να καθορίζουν μόνα το μοίρα τους. Ως ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Απευθυνόμενος στον Τριντό, ο Αμερικανός πρόεδρος με ευχάριστη διάθεση δήλωσε: «Κύριε πρωθυπουργέ, η εκλογή σας και οι πρώτοι μήνες στο αξίωμα έχουν φέρει ενέργεια και δυναμισμό όχι μόνο στον Καναδά, αλλά στις σχέσεις ανάμεσα στα έθνη. Έχουμε κοινή στάση απέναντι στον κόσμο. Και πρέπει να πω ότι δεν έχω δει ποτέ τόσους πολλούς Αμερικανούς να είναι ενθουσιασμένοι με την άφιξη ενός Καναδού πρωθυπουργού»!

Μετά τη συνάντησή τους στο Οβάλ Γραφείο, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την κοινή θέση τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τα μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, μάλιστα, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ο Καναδάς τάσσεται στο πλευρό των ΗΠΑ για μία επιθετική προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου.

Επισημαίνεται πως αυτή πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τις τελευταίες δύο δεκαετίες για Καναδό ηγέτη.

«Επιβεβαιώνω ότι οι Αμερικανοί και οι Καναδοί θα είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο», συμπλήρωσε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κι ο Καναδάς θα συνεχίσουν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Σύρους που όπως είπε έχουν απελπιστική ανάγκη.

Την ίδια ώρα, ο Τριντό στην κοινή συνέντευξη Τύπου τόνισε: «Ξέρω ότι οι δύο χώρες μας μπορούν να επιτύχουν πολλά αν συνεργαστούμε σαν εταίροι και φίλοι».

Παράλληλα, ο 44χρονος πρωθυπουργός του Καναδά εξήγησε πως η γεωγραφία «μας έχει κάνει γείτονες και οι επιλογές μας έχουν κάνει φίλους», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι έχει μάθει πολλά από τον Ομπάμα.

«Ο Καναδάς κι οι ΗΠΑ θα χειριστούν τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο δύο χώρες, αλλά ολόκληρος το πλανήτης», πρόσθεσε ο Τριντό, συμπληρώνοντας πως συμμερίζεται τον ίδιο στόχο με τον Ομπάμα για «καθαρή οικονομική ανάπτυξη» και περισσότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να κάνουν τα σύνορα «πιο ανοιχτά και ασφαλή».

Ερωτηθείς για το αν θα στηρίζει τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Καναδός πρωθυπουργός απάντησε πως «δε βλέπει την ώρα να συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος και αν είναι αυτός», αλλά εξήρε το έργο του Ομπάμα κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο «με τεράστια καρδιά και απίστευτο μυαλό».

Από την άλλη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τους υποψηφίους των Δημοκρατικών, απαντώντας ότι οι υποψήφιοι κάνουν καλή δουλειά, ενώ προτίμησε να μην ασκήσει κριτική στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ.

Επισήμανε, ωστόσο ότι οι θέσεις του Τραμπ δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες των υπόλοιπων υποψηφίων του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, παρότι ο εκκεντρικός επιχειρηματίας τις εκφράζει με πιο προκλητικό τρόπο.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης