Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον 70ο κρατούμενο μέσα στο 2016

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον 70ο κρατούμενο μέσα στο 2016

Παρά την έντονη διεθνή κριτική που έχει δεχθεί το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την μαζική εκτέλεση 47 ανθρώπων στις αρχές του έτους, συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς να εφαρμόζει την θανατική ποινή

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε τον 70ο κρατούμενο μέσα στο 2016
Η Σαουδική Αραβία, παρά τις διαμαρτυρίες των ακτιβιστών για τον εκρηκτικά αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Μετά την διεθνή κατακραυγή για την μαζική εκτέλεση 47 ανθρώπων στις αρχές του έτους, μεταξύ των οποίων και επιφανή σιίτη κληρικό, πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι εκτελέστηκε ο 70ος κρατούμενος μέσα στο 2016.

Ο Alaa al-Zahrani εκτελέστηκε στη Τζέντα επειδή σκότωσε στενό φίλο του με πέτρα στο κεφάλι, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Κλείσιμο
Ακτιβιστές από διεθνείς οργανώσεις που παρακολουθούν στενά τις αυξανόμενες εκτελέσεις στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν ότι μέσα στο 2015 εκτελέστηκαν 157 άτομα, οι εκτελέσεις γίνονται κυρίως με αποκεφαλισμό με σπαθί. Παρόλο που η συγκέντρωση στοιχείων είναι δύσκολη, καθώς η χώρα δεν δίνει στην δημοσιότητα τις εκτελέσεις που γίνονται κάθε χρόνο, εν τούτοις τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σποραδικά μεμονωμένες περιπτώσεις εφαρμογής της θανατικής ποινής.

Ο Allan Hogarth, εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στη Βρετανία, δήλωσε στην εφημερίδα Independent ότι η θανατική ποινή είναι σκληρή και όχι απαραίτητη, αλλά στην Σαουδική Αραβία απουσιάζει ένα δικαστικό σύστημα που να μπορεί να διεξάγει «δίκαιη δίκη» και χαρακτήρισε «τρομακτικό» το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι εκτελούνται.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι θανατικές ποινές στην χώρα πραγματοποιούνται συνήθως με μυστικό τρόπο και οι κατηγορούμενοι στερούνται του δικαιώματος να έχουν δικηγόρο ενώ υποβάλλονται σε βασανιστήρια για να ομολογήσουν την ενοχή τους.

Ο Hogarth υποστήριξε ότι ήρθε η ώρα «στρατηγικοί σύμμαχοι» της Σαουδικής Αραβίας, όπως είναι η Βρετανία, να μιλήσουν ανοιχτά για την σοκαριστική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα σχετικά με την εφαρμογή της θανατικής ποινής, κάτι που η Downing Street αποφεύγει να κάνει από φόβο μήπως προσβάλει την βασιλική οικογένεια της χώρας.

Πρόσφατα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατηγορήθηκε επειδή απένειμε το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής στον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Naif που επισκέφθηκε τα Ηλύσια Πεδία την Παρασκευή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης