Γιατροί χωρίς Σύνορα: Ο πόλεμος προς την τρομοκρατία μας πάει εκατό χρόνια πίσω

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Ο πόλεμος προς την τρομοκρατία μας πάει εκατό χρόνια πίσω

Η επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» επεσήμανε ότι η δικαιολογία περί «πολέμου προς την τρομοκρατία» έχει χρησιμοποιηθεί ως βάση για τυφλά χτυπήματα εναντίον αμάχων και κάλεσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί νοσοκομείων

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Ο πόλεμος προς την τρομοκρατία μας πάει εκατό χρόνια πίσω
Η δικαιολογία των εμπλεκόμενων δυνάμεων, ότι επικεντρώνονται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, έχει αλλάξει άρδην, τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται πλέον ο πόλεμος. Αυτό ισχυρίζεται η πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Τζόαν Λιου, η οποία μάλιστα προσθέτει ότι πλέον, οι εμπόλεμες διαμάχες, έχουν μετατραπεί σε «τυφλά» χτυπήματα, καθώς δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων.

«Πλέον υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στους κανόνες εμπλοκής στις διαμάχες
Κλείσιμο
», δήλωσε μετά από μια επίσκεψη στη Βηρυτό. «Αυτό που πιστεύω ότι έφερε στις συγκρούσεις, η συνθήκη της Γενεύης και ο διεθνής ανθρωπιστικός νόμος, είναι να περιορίσουν τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στους πολίτες. Με το να μην το σεβόμαστε αυτό, γυρίζουμε εκατό χρόνια πίσω, σε βάρβαρες εποχές
».

«Αν άλλαξαν οι κανόνες, θέλουμε να το ξέρουμε
» είπε η Λιου.

Με αφορμή τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε νοσοκομεία στην Υεμένη, αλλά και το μακελειό που είχε συμβεί στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, η Λιου επεσήμανε ότι αυτό που χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες επιθέσεις είναι η ακρίβεια του χτυπήματος, η επιμονή της επίθεσης και η εμμονή με την πάροδο του χρόνου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Guardian, η επικεφαλής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» πιστεύει ότι ο λόγος που το νοσοκομείο της Κουντούζ δέχτηκε επίθεση, είναι επειδή λίγο καιρό πριν το αιματοκύλισμα, η περιοχή είχε τεθεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. «Δεν κάνουμε διάκριση όταν πρόκειται για τραυματίες. Είτε είναι άμαχοι, είτε είναι κυβερνητικοί, είτε είναι Ταλιμπάν, τους φροντίζουμε όλους. Αυτό που αμαυρώνει την εικόνα των πάντων είναι "ο πόλεμος προς την τρομοκρατία"».

Οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα να το δουν απλά και ηθικά όπως είναι τα ιατρικά ιδεώδη, λέει η Λιού. «Είναι το καθήκον μου ως γιατρός. Αν είμαι στο μέτωπο και αρνηθώ να φροντίσω τραυματία, αυτό θεωρείται έγκλημα. Ορκίστηκα να φροντίζω άπαντες χωρίς διακρίσεις».

Πρόσφατα ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης χρησιμοποίησε ένα έξυπνο μότο: «Ο γιατρός του εχθρού μου δεν είναι εχθρός μου».

Στο Αφγανιστάν, στη Συρία και την Υεμένη, υπάρχουν, σύμφωνα με τη Λιου, υπάρχουν 4-5 μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό. «Ρόλος τους είναι να διατηρήσουν την ειρήνη. Πρόσφατα συμφώνησαν μια κατάπαυση του πυρός. Την πέμπτη κατά σειρά παρόμοια απόφαση. Πως περιμένουμε να την τηρήσουν, όταν και οι ίδιοι έχουν οφέλη από τη συνέχιση της διαμάχης;»

Με αφορμή τις αδιάκριτες επιθέσεις στα νοσοκομεία της Συρίας, αλλά και τη δήλωση Άσαντ, ότι τα νοσοκομεία που δρουν υπέρ των εχθρικών δυνάμεων, θεωρούνται παράνομα, κάτι που τα καθιστά νόμιμους στόχους, ανάγκασαν τους διευθυντές των εγκαταστάσεων να κρατούν μυστικές τις συντεταγμένες των κτιρίων όπου δρουν, ώστε να προστατεύονται, κάτι που κατήγγειλαν τον περασμένο μήνα οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

Κλείνοντας τη συνέντευξή της η Λιού έκανε έκκληση να σταματήσουν οι επιθέσεις στα νοσοκομεία: «Οποιοσδήποτε έχει βρεθεί σε νοσοκομείο είτε ο ίδιος, είτε λόγω κάποιου αγαπημένου του προσώπου, καταλαβαίνει ότι το νοσοκομείο, είναι το κατώτατο είδος ευαισθησίας και αδυναμίας. Το τελευταίο που περιμένεις είναι μια βόμβα στο κεφάλι σου. Είτε πολεμάς για τη ζωή σου, είτε η γιαγιά σου αναρρώνει από τριπλό μπαϊ-πας, κανείς από τους δυο δεν θέλει μια βόμβα στο κεφάλι του. Και πιστεύω ότι είτε είσαι στη Μαντάγια, είτε στη Χομς, είτε στη Βηρυτό, είτε στο Μόντρεαλ, όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα. Αυτό είναι ανθρωπιά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης