Επιμένουν οι γονείς του «Τζιχάντι Τζακ»: Το παιδί μας δεν είναι τρομοκράτης

Επιμένουν οι γονείς του «Τζιχάντι Τζακ»: Το παιδί μας δεν είναι τρομοκράτης

Η μητέρα του ισχυρίζεται πως ο 20χρονος γιος της έχει ταξιδέψει στη Συρία για να βοηθήσει τους πρόσφυγες - Για «παραπληροφόρηση» κάνουν λόγο οι συγγενείς του

Επιμένουν οι γονείς του «Τζιχάντι Τζακ»: Το παιδί μας δεν είναι τρομοκράτης
Μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της βρετανικής εφημερίδας Independent ότι ένας 20χρονος από την Οξφόρδη έγινε ο πρώτος Βρετανός τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους, οι γονείς του επονομαζόμενου «Τζιχάντι Τζακ» υποστηρίζουν ότι ο γιος τους δεν είναι τρομοκράτης.

Μπορεί ο νεαρός να ασπάστηκε τον ισλαμισμό, να άλλαξε το όνομά του σε Ιμπραχίμ ή Άμπου Μοχάμεντ και να εγκατέλειψε τη Μεγάλη Βρετανία το 2014 για να μεταβεί στη Συρία, αλλά οι γονείς του επιμένουν πως το παιδί τους πήγε στη χώρα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.

Κλείσιμο
«Απόλυτα γελοίες
» είναι σύμφωνα με τη μητέρα του Τζακ Λετς, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, οι αναφορές που θέλουν τον γιο της να έγινε τζιχαντιστής.

Η Σάλι Λετς υποστηρίζει πως επικοινώνησε με τον γιο της την περασμένη Κυριακή και διαβεβαιώνει πως δεν είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά ούτε πως έχει παντρευτεί γυναίκα από τη Φαλούτζα, με την οποία έχει αποκτήσει ένα παιδί.

«Δεν είναι ο πρώτος λευκός που έχει ασπαστεί τον ισλαμισμό και έχει πάει εκεί. Δεν έχει αποκτήσει γιο και δεν είναι γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ», δήλωσε η γυναίκα μιλώντας στην Evening Standard.

«Μιλήσαμε μαζί του εχθές και είπε ότι δεν είχε ποτέ όπλο στη ζωή του. Πήγε εκεί για ανθρωπιστικούς λόγους, για να βοηθήσει παιδιά στους συριακούς προσφυγικούς καταυλισμούς. Δεν κρύβεται. Μας λέει τι πήρε για πρωινό. Όλο αυτό είναι γελοίο, είναι σοκαριστικό. Πρέπει να είναι τζιχαντιστής; Είναι απόλυτα γελοίο», τόνισε η Σάλι Λετς.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η βρετανική αστυνομία που διενεργεί έρευνα τον τελευταίο χρόνο δεν έχει εντοπίσει τίποτα ενοχοποιητικό εναντίον του.

Οι γονείς του Λετς, Σάλι και Τζον, περιγράφοντας το παιδί τους έκαναν λόγο για έναν νεαρό «ευγενικό, αστείο και καλό» και κατήγγειλαν τον Τύπο για την… παραπληροφόρηση.

«Όσα έγραψαν για εκείνον είναι απολύτως ψεύδη», τόνισαν οι γονείς του 20χρονου.
Βέβαια, σε μία από τις λήψεις που έχει αναρτήσει ο νεαρός στο προφίλ του στο Facebook απεικονίζεται με τον δείκτη υψωμένο, σήμα κατατεθέν των τζιχαντιστών, σε ένα τοπίο που φέρεται να είναι η περιοχή Ταμπκα Νταμ της Συρίας, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο νεαρός στη Συρία με τον δείκτη υψωμένο


Την ίδια στιγμή, πρόσωπο του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος των Λετς, δήλωσε στη Mirror: «Υπάρχει καταιγισμός παραπληροφόρησης. Δεν θέλουμε να σχολιάσουμε τίποτα από όλα αυτά, αλλά θα πω ότι κατά 95% όσων έχουν γραφεί είναι αναληθή, είναι λάθος. Η μόνη αλήθεια είναι ότι ο Τζακ είναι μουσουλμάνος και βρίσκεται στο εξωτερικό. Αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι κατασκευασμένα και γίνεται ολοένα χειρότερο». Η πηγή κατήγγειλε, μάλιστα, «την δεξιά πτέρυγα» του Τύπου που όπως επισήμανε ενδιαφέρεται για τίτλους όπως «Τζιχάντι Τζακ» και «Τζιχάντι Τζον».

Ένας φίλος του 20χρονου, μιλώντας στην Daily Mail εξήγησε πως ο Λετς «έπεσε θύμα εκμετάλλευσης», προσθέτοντας πως «κανείς δε θέλει να πολεμήσει για το ΙΚ αν δεν έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου. Είναι ανησυχητικό πόσο έχει αλλάξει. Ήταν πάντα άθεος, φιλελεύθερος, ένα κλασικό παιδί μεσαίας τάξης. Στο σχολείο ήταν ο κλόουν της τάξης, ήταν έξυπνος με καλούς βαθμούς».

Λήψη στην οποία φέρεται να απεικονίζεται ο 20χρονος σε κατοικία στη Συρία



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης