Κραυγή αγωνίας: Πεθαίνουν της πείνας στη Συρία

Κραυγή αγωνίας: Πεθαίνουν της πείνας στη Συρία

Προσοχή σκληρές εικόνες - Τρώνε γάτες, σκύλους, έντομα, φύλλα, χώμα και γρασίδι για να επιβιώσουν - Δύο άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά από ασιτία

Κραυγή αγωνίας: Πεθαίνουν της πείνας στη Συρία
Οι εικόνες αποστεωμένων παιδιών σε απομονωμένες περιοχές της Συρίας που τις τελευταίες ώρες κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, ξυπνάνε μνήμες από τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Βρέφη και παιδιά με εμφανή τα σημάδια της ασιτίας, νεαροί και ηλικιωμένοι με ταλαιπωρημένο βλέμμα κοιτούν το φωτογραφικό φακό αντιμετωπίζοντας δυσκολία να αντιδράσουν ή ακόμα και να μιλήσουν.

Κλείσιμο
Το δράμα στις πόλεις της Συρίας, Μαντάγια, Φούαα και Καφράγια δεν έχει τέλος με ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους καθημερινά από την έλλειψη τροφής, ενώ άλλοι αναγκάζονται να τρώνε γάτες, σκύλους, έντομα, φύλλα και γρασίδι για να κρατηθούν στη ζωή.

Μπορεί κάποτε η Μαντάγια να αποτελούσε θερινό θέρετρο για πολλούς Σύρους, όμως, τώρα βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε κυβερνητικές και αντικαθεστωτικές δυνάμεις με τους κατοίκους που έχουν παραμείνει στην περιοχή να μην έχουν τη δυνατότητα να την εγκαταλείψουν.

Τροφή, νερό, ηλεκτρισμός, είδη βασικής ανάγκης αποτελούν ανάμνηση για τους περίπου 40.000 κατοίκους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Μαντάγια από τον περασμένο Ιούλιο.
 
Οι αβοήθητοι άνθρωποι καταλήγουν να σκοτώσουν όσα ζώα έχουν παραμείνει στην περιοχή, με τη φωτογραφία ενός ανθρώπου να ετοιμάζεται να κόψει το λαιμό μίας γάτας να προκαλεί σοκ.

«Γιατί είναι το μόνο που έχει μείνει για εμάς», ανέφερε η λεζάντα της δραματικής φωτογραφίας.

«Νερό, νερό, αλάτι, αλάτι, λεμόνι… γεύμα για δύο», γράφει λεζάντα δεύτερης φωτογραφίας που απεικονίζει ένα πιάτο με νερό με πρασινωπό χρώμα.

Πράγματι, μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης επιβεβαίωσε πως κάποιοι καταφεύγουν στην κατανάλωση μικρών ζώων για να επιβιώσουν, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί είναι όσοι τρώνε φύλλα, γρασίδι και πίνουν νερό με μπαχαρικά και με λίγη μαρμέλαδα.

Ανήμποροι να βρουν τροφή δε μπορούν ούτε να βγουν εκτός της περιοχής, καθώς ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν τους αμάχους που επιχειρούν να φύγουν, σύμφωνα με μαρτυρίες.

«Ο κόσμος έχει αρχίσει να τρώει χώμα, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο να φάει. Το γρασίδι και τα φύλλα δεν υπάρχουν πια εξαιτίας του χιονιού», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στο δίκτυο BBC.

«Ο κόσμος πεθαίνει. Τρώνε ό,τι βρουν από το έδαφος. Τρώνε γάτες και σκύλους», πρόσθεσε ένας ακτιβιστής στο βρετανικό δίκτυο. Όλα αυτά, ενώ ένα κιλό ρύζι –εφόσον έχει απομείνει στα ράφια- πωλείται έναντι περίπου 230 ευρώ!

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας στο δίκτυο Sky News είπε: «Όταν ήμασταν εκεί τον Οκτώβριο βλέπαμε την απόγνωση και την πείνα στα μάτια των ανθρώπων. Κάποιες γυναίκες δε μπορούσαν να θηλάσουν τα μωρά τους γιατί ήταν υποσιτισμένες».

Από την άλλη, ο γιατρός Μοχάμαντ Γιουσέφ που διευθύνει το ιατρικό συμβούλιο της Μαντάγια, δηλώνει ότι δύο ή τρεις κάτοικοι της περιοχής πεθαίνουν από ασιτία καθημερινά.

«Το ποσοστό θνησιμότητας είναι εξαιρετικά υψηλό ανάμεσα στους ηλικιωμένους, τις γυναίκες και τα παιδιά. Το ιατρικό προσωπικό βρίσκεται σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Δέχονται βαριά αρρώστους όλες τις ώρες, ημέρα και νύχτα», προσθέτει ο γιατρός.

Εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε πως ο κόσμος τον εκλιπαρούσε για ένα μπουκάλι γάλα τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς ένα κιλό γάλα σε σκόνη κοστίζει ακόμα και 270 δολάρια!

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ 200.000 είναι οι κάτοικοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι στην Ντείρ αλ-Ζουρ, περίπου 176.000 όσοι παραμένουν στην ανατολική Γκούτα, στους 4.000 είναι όσοι βρίσκονται στην Νταράγια και 12.500 στη Φούαα, Κεφράγια και Ιντλίμπ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ περίπου 4.5 εκατ. άνθρωποι είναι όσοι ζουν σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Εντούτοις, μετά τη δημοσιοποίηση των δραματικών εικόνων με τα υποσιτισμένα παιδιά, η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει σε δυνάμεις ανθρωπιστικών οργανώσεων να προσεγγίσουν την περιοχή της Φούαα, της Καφράγια και της Μαντάγια, η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 24 χλμ από τη Δαμασκό.

Φωτογραφία από υποσιτισμένο παιδί



Ο χάρτης της Συρίας με τις περιοχές που βρίσκονται παγιδευμένοι χιλιάδες πολιτών




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης