Νέο Δελχί: Εφαρμόζουν τα μονά-ζυγά για τα αυτοκίνητα λόγω της απίστευτης μόλυνσης

Νέο Δελχί: Εφαρμόζουν τα μονά-ζυγά για τα αυτοκίνητα λόγω της απίστευτης μόλυνσης

Με την έλευση της νέας χρονιάς ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην πρωτεύουσα της Ινδίας το σύστημα της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των αυτοκινήτων έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκύψει με την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης

Νέο Δελχί: Εφαρμόζουν τα μονά-ζυγά για τα αυτοκίνητα λόγω της απίστευτης μόλυνσης
Πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα θα είναι η πρώτη φουρνιά των οχημάτων που δεν θα κυκλοφορήσουν σήμερα στο Νέο Δελχί, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο το μέτρο των «μονών-ζυγών» σε μία πόλη που αντιμετωπίζει ίσως την μεγαλύτερη κρίση ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον κόσμο.

Το σύστημα ξεκινά να εφαρμόζεται πιλοτικά και θα ισχύσει σε πρώτη φάση για δύο εβδομάδες, μέχρι να υπάρξουν κάποιες ενδείξεις για την αποτελεσματικότητά του σε σχέση με όσα συμβαίνουν στον αέρα της πόλης.

Κλείσιμο
Η χθεσινή πάντως κατάσταση όπως καταγράφηκε σε σταθμό μέτρησης στην Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει φτάσει πλέον σε σημεία ιδιαίτερα επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς μετρήθηκαν 429 μονάδες από τα θανατηφόρα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5 όταν ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας έχει ως όριο τα μόλις 20 και αυτά σε διάστημα 24 ωρών.

Στην πόλη έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες αστυνομικοί και εθελοντές ώστε να επιβλέψουν την εφαρμογή του μέτρου, ενώ το πρόστιμο είναι αρκετά υψηλό (για τα δεδομένα της Ινδίας) φθάνοντας τα 30 δολάρια. Πάντως οι πρώτες αναφορές από την πόλη κάνουν λόγο για συμμόρφωση των κατοίκων με τα πρωτοφανή στην χώρα μέτρα, καθώς επιβεβαιώθηκαν ελάχιστες παραβάσεις.

Η πόλη αντιμετωπίζει σημαντικότατο πρόβλημα με την μόλυνση, τόσο ώστε ακόμα και τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε τα σχολικά τους να μπουν και αυτά στην υπηρεσία των μαζικών μέσων μεταφοράς.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το μέτρο θα αποδώσει, έτσι ώστε να  μπορεί να εφαρμοστεί σε πιο μόνιμη βάση, όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι θα υπάρξουν διάφοροι τρόποι για να το ξεπεράσουν, όπως για παράδειγμα οι διπλές πινακίδες ή η αγορά και δεύτερου αυτοκινήτου (ας ρωτήσουν ως προς αυτό και τους Έλληνες...).

Οι σκεπτικιστές επίσης σημειώνουν ότι δεν γίνεται κάτι για την πραγματική μάστιγα αυτών των πόλεων, τα δίκυκλα, τα οποία λόγω της παλαιάς τεχνολογίας που έχουν, δημιουργούν έως και 31% περισσότερη ρύπανση από ένα αυτοκίνητο.

Το νέο Δελχί θεωρείται η πιο μολυσμένη πόλη του κόσμου σε ότι αφορά τον αέρα της, ενώ καθημερινά κυκλοφορούν σε αυτή πάνω από 8,5 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Ενώ η αγορά αυτοκινήτου αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς, καθώς κάθε ημέρα προστίθενται στην κυκλοφορία της πόλης πάνω από 1.400 αυτοκίνητα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης