ΔΝΤ: Χαλαρώνει τις πολιτικές δανειοδότησης με το βλέμμα στην Ουκρανία

ΔΝΤ: Χαλαρώνει τις πολιτικές δανειοδότησης με το βλέμμα στην Ουκρανία

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τη λογική πίσω από την αλλαγή στην πολιτική του Ταμείου

ΔΝΤ: Χαλαρώνει τις πολιτικές δανειοδότησης με το βλέμμα στην Ουκρανία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαλάρωσε τους όρους δανειοδότησης χωρών που έχουν αθετήσει πληρωμές προς άλλα κράτη, απομακρύνοντας ένα πιθανό εμπόδιο ώστε να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστεί η ροή των χρημάτων προς την Ουκρανία εάν η χώρα αποτύχει να αποπληρώσει ένα ομόλογο προς τη Ρωσία αυτό το μήνα, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε την αλλαγή η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο να συνεχίσει να δανείζει χώρες που απέτυχαν να πληρώσουν χρέη προς άλλα κράτη. Προηγουμένως, το ΔΝΤ δεν μπορούσε να δανείζει χώρες που είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον επίσημο τομέα.

Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Gerry Rice δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες σχετικά με το πεδίο εφαρμογής και τη λογική πίσω από την αλλαγή στην πολιτική του Ταμείου.

Το Bloomberg σημειώνει πάντως ότι οι αλλαγές αυτές ανοίγουν πλέον την πόρτα στο Ταμείο να συνεχίσει να δανείζει την Ουκρανία ακόμα και εάν η ουκρανική κυβέρνηση αποτύχει να αποπληρώσει το ομόλογο των 3 δισ. δολ. που η Ρωσία αγόρασε τον Δεκέμβριο του 2013, λίγο πριν την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου Viktor Yanukovych.

Η Ουκρανία θέλει την αναδιάρθρωση του ομολόγου – το οποίο ωριμάζει στις 20 Δεκεμβρίου – στο πλαίσιο της συμφωνίας που πέτυχε με τους πιστωτές της και η οποία προβλέπει απομείωση του αρχικού ποσού του χρέους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin πρότεινε τον Νοέμβριο την αναδιάρθρωση του ομολόγου, μοιράζοντας τις πληρωμές σε διάστημα τριών ετών.

Το ΔΝΤ διέθεσε τον περασμένο Μάρτιο 5 δισ. δολ. στην Ουκρανία και άλλα 1,7 δισ. δολ. τον Αύγουστο στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης των 17,5 δισ. δολ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης