Iράν: Κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία αν δεν επιστραφούν οι νεκροί από την Μέκκα

Iράν: Κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία αν δεν επιστραφούν οι νεκροί από την Μέκκα

Ο ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλι Χαμενεΐ απείλησε με σκληρές κυρώσεις την Σαουδική Αραβία αν δεν επιστρέψει σύντομα τα θύματα του προσκυνήματος στην Μέκκα

Iράν: Κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία αν δεν επιστραφούν οι νεκροί από την Μέκκα
Η ένταση μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας δεν λέει να κοπάσει, μετά τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων κατά την διάρκεια του φετινού ιερού προσκυνήματος των Μουσουλμάνων στη Μέκα.

Σε σημερινές του δηλώσεις κάλεσε την Σαουδική Αραβία να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό τα θύματα στο Ιράν. Ενώ κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες μουσουλμανικές χώρες να δημιουργήσουν μία ανεξάρτητη επιτροπή ώστε να ερευνήσει τα αίτια της φετινής τραγωδίας.

Κλείσιμο
Τουλάχιστον 769 ήταν οι νεκροί και πάνω από 900 οι τραυματίες στο φετινό Hajj, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Σαουδική Αραβία. Το Ιράν όμως υποστηρίζει ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι. Και ανάμεσά τους τουλάχιστον 239 είναι Ιρανοί, με ακόμα 241 οι οποίοι είναι ακόμα ανεξακρίβωτης εθνικότητας.

Μιλώντας σε τελετή αποφοίτησης για τους αξιωματικούς του Ναυτικού, ο Χαμενεΐ κατηγόρησε τους αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας για «πονηριά», προειδοποιώντας ότι αν δεν επιστρέψουν τα θύματα με ιρανική υπηκοότητα, θα αντιμετωπίσει σκληρά αντίποινα.

Το Ιράν επιμένει ότι η Σαουδική Αραβία απέτυχε να εκπληρώσει τα καθήκοντά της όσον αφορά την φροντίδα των τραυματιών αλλά και την επιστροφή των νεκρών στην πατρίδα τους. Οι απειλές που εκτόξευσε σήμερα ο ισχυρός άνδρας του Ιράν, θεωρείται ως απάντηση στην άρνηση του Ριάντ να επιτρέψει σε ιρανικά αεροπλάνα να πάνε στην χώρα για να πάρουν τα σώματα των θυμάτων.

Η Τεχεράνη έχει επιπλέον κατηγορήσει την Σαουδική Αραβία ότι δεν δίνει βίζες σε ιρανούς αξιωματούχους για να πάνε στην χώρα και να διευκολύνουν την επιστροφή των σωμάτων να ταφούν στο Ιράν.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης