Στη Νέα Ζηλανδία σκέφτονται να αλλάξουν σημαία και εξετάζουν αυτά τα τέσσερα σχέδια...

Στη Νέα Ζηλανδία σκέφτονται να αλλάξουν σημαία και εξετάζουν αυτά τα τέσσερα σχέδια...

Δείτε τις τέσσερις εναλλακτικές τις οποίες θα κρίνουν οι πολίτες της χώρας με επιστολικό δημοψήφισμα - Η τελική επιλογή θα τεθεί αντιμέτωπη με την σημερινή σημαία και οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας θα αποφασίσουν αν θέλουν να αντικαταστήσουν το σημερινό εθνικό σύμβολό τους

Στη Νέα Ζηλανδία σκέφτονται να αλλάξουν σημαία και εξετάζουν αυτά τα τέσσερα σχέδια...
Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας αναμένεται να επιλέξουν το σχέδιο που θα κοσμεί τη σημαία τους, ανάμεσα στα τελικά τέσσερα, στα οποία κατέληξε η εκλεγμένη από την κυβέρνηση επιτροπή. 

Η λίστα ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπιλ Ίνγκλις στο Εθνικό Μουσείο «Te Papa Tongarewa» στο Ουέλινγκτον, σήμερα το πρωί.

Κλείσιμο


Τρεις από τις επιλογές δείχνουν παραλλαγές μιας ασημένια φτέρης, ενώ είναι γνωστό ότι αυτό το σχέδιο αποτελεί την προτίμηση του πρωθυπουργού Τζον Κέι: η μια είναι σε μαύρο και άσπρο χρωματισμό, και οι άλλες δύο σε συνδυασμό με τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου. Η τέταρτη επιλογή είναι το κυκλικό σύμβολο Koru (ημιτελής βρόχος), σε ασπρόμαυρο χρωματισμό. Το εν λόγω σύμβολο σηματοδοτεί την ευλογία, την ανανέωση και την νέα ζωή.



Οι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας θα επιλέξουν μια από τις τέσσερις σημαίες σε ένα δεσμευτικό, ταχυδρομικό δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί το διάστημα μεταξύ 20 Νοεμβρίου και 11 Δεκεμβρίου. Ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του επόμενου έτους, στο οποίο θα αποφασιστεί αν προτιμάται η εναλλακτική λύση έναντι της σημερινής σημαίας.
Αν το αποτέλεσμα είναι μια νέα σημαία, η σημαία των Νεοζηλανδών θα αλλάξει τους επόμενους έξι μήνες.

H δωδεκαμελής επιτροπή κατέληξε στα τέσσερα εναλλακτικά σχέδια από μια λίστα σαράντα σχεδίων, την οποία είχε ανακοινώσει στις 10 Αυγούστου.

Εξ' αρχής κατατέθηκαν 10.300 πιθανές προτάσεις, τις οποίες ανήρτησαν στην κυβερνητική σελίδα στο ίντερνετ οι πολίτες της χώρας.
Οι καλλιτέχνες των τελικών τεσσάρων σχεδίων είναι πολίτες της Νέας Ζηλανδίας και τα ονόματά τους είναι: Αλόφι Κάντερ από το Ώκλαντ (ασημένια φτέρη σε ασπρόμαυρο φόντο), Άντριου Φάιφ από το Γουέλιγκτον (σύμβολο Koru σε ασπρόμαυρο φόντο) και Κάιλ Λόκγουντ από τη Μελβούρνη (ασημένια φτέρη σε κόκκινο, λευκό, μπλε φόντο και ασημένια φτέρη σε μαύρο, άσπρο και μπλε φόντο).

Ο πρόεδρος της επιτροπής, καθηγητής Τζον Μπάροους, δήλωσε ότι η απόφαση τους καθοδηγήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβαν από χιλιάδες ανθρώπους για το τι «σημαίνει» γι' αυτούς η Νέα Ζηλανδία, καθώς και τα δικά τους, προσωπικά κριτήρια.

Από τα 54 ανεξάρτητα κράτη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας όλα έχουν αλλάξει την σημαία τους, εκτός από την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Cook και το Τουβαλού.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης