Βενεζουέλα: 120 δολοφονίες αστυνομικών μέσα στο 2015

Βενεζουέλα: 120 δολοφονίες αστυνομικών μέσα στο 2015

Η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη φόνων στον κόσμο, μετά την Ονδούρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη

Βενεζουέλα: 120 δολοφονίες αστυνομικών μέσα στο 2015
Εκατόν είκοσι αστυνομικοί έχουν δολοφονηθεί φέτος στη Βενεζουέλα, μια από τις χώρες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των κρατών με τα μεγαλύτερα προβλήματα εγκληματικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Η λατινοαμερικάνικη χώρα έχει τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη φόνων στον κόσμο, μετά την Ονδούρα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Κακοποιοί στοχοθετούν όλο και συχνότερα αστυνομικούς για να κλέβουν τα όπλα τους, τα αυτοκίνητά τους και τα τηλέφωνά τους.

Κλείσιμο
Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ίδρυμα για την Τήρηση της Νομιμότητας (Fundepro) ανέφερε χθες Παρασκευή ότι κατέγραψε 120 δολοφονίες αστυνομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015. Για το σύνολο του 2014, η οργάνωση είχε κάνει λόγο για 268 φόνους αστυνομικών.

Πέραν των ληστειών, οι αστυνομικοί πέφτουν θύματα επιθέσεων για εκδίκηση ή κατά τη διάρκεια καταδιώξεων υπόπτων.

Η επικεφαλής της Fundepro, η Τζακελίν Σαντοβάλ, επέκρινε τις κυβερνήσεις του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του προκατόχου του Ούγο Τσάβες, τονίζοντας ότι αποτυγχάνουν να ελέγξουν την εγκληματικότητα στη Βενεζουέλα και δημιουργούν ένα κλίμα ατιμωρησίας.

"Έχουν ανακοινωθεί 23 σχέδια (για τη βελτίωση της) ασφάλειας από το υπουργείο Εσωτερικών και κανένα τους δεν έφερε αποτέλεσμα", είπε η Σαντοβάλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. 

"Όσο δεν προωθούνται μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και επικρατεί η ατιμωρησία, οι συνθήκες αυτές συμβάλουν στο κύμα εγκληματικότητας σε εθνικό επίπεδο".

Πέραν των αστυνομικών, κακοποιοί έχουν επίσης δολοφονήσει 35 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και 11 σωματοφύλακες, σύμφωνα με τη Fundepro.

Η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν δημοσιεύει επίσημα στοιχεία για τις δολοφονίες αστυνομικών, αλλά ο πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας μια από τις προτεραιότητες της θητείας του στις αρχές του 2013 κι είχε επισκεφθεί συνοικίες του Καράκας καλώντας τις συμμορίες να παραδώσουν τα όπλα.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας δεν έκανε κανένα σχόλιο για τα δεδομένα που δημοσιοποίησε η Fundepro
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης