Νίγηρας: Η άγνωστη τραγωδία στη Σαχάρα

Νίγηρας: Η άγνωστη τραγωδία στη Σαχάρα

Στοιχεία που έρχονται στο φως αποκαλύπτουν τις δύσβατες και επικίνδυνες διαδρομές που είναι διατεθειμένοι οι μετανάστες να ακολουθήσουν, ώστε να φτάσουν στα λιμάνια της Λιβύης, μέσω της δολοφονικής ερήμου

Νίγηρας: Η άγνωστη τραγωδία στη Σαχάρα
Ένας συνολικός αριθμός που ανέρχεται σε 33 μετανάστες, έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι τώρα, από την έλευση του του 2015, σε μια προσπάθεια να διασχίσουν την περιοχή της Σαχάρας, κοντά στο Νίγηρα, με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη. Άλλοι 18, βρέθηκαν την περασμένη μόλις εβδομάδα, σε κατάσταση σοβαρής αφυδάτωσης στο συνοριακό δρόμο προς την Αλγερία.

Διεθνείς εκθέσεις πάντως, τοποθετούν το νούμερο πιο κοντά στους 50, καθώς χιλιάδες άνθρωποι που αναζητούν μια καλύτερη τύχη, προσπαθούν να διασχίσουν αυτή τη δολοφονικά αφιλόξενη, για τους αμύητους, περιοχή σε μια προσπάθεια να φτάσουν τις ακτές της Λιβύης και από κει να περάσουν ακόμα μια δοκιμασία που περιλαμβάνει τις πολύ γνωστές σε όλους, βάρκες του θανάτου, που φτάνουν κατά χιλιάδες στις ευρωπαϊκές θάλασσες.

Κλείσιμο
Έξι αλλοδαποί, βρέθηκαν νεκροί, στις 12 Μαΐου, κοντά στην οδό που συνδέει το Αγκαντέζ με τα λιβυκά σύνορα, ενώ άλλοι 9 βρέθηκαν στις 2 Ιουνίου, την ώρα που ακόμα 4 αγνοούνται στην ίδια περιοχή, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών του Νίγηρα.

«Η χρήση μη ασφαλών διαδρομών και η άρνηση να δεχτούν στρατιωτική βοήθεια, είναι η πηγή γι' αυτές τις τραγωδίες» έλεγε η δήλωση.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπε σε δική του δήλωση, την Τρίτη, πως 30 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί στη Σαχάρα κοντά στο Ντιρκού του Νίγηρα, τη Δευτέρα, υψώνοντας τον αριθμό των νεκρών σε 48, μόνο για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα σώματα 18 μεταναστών ανακαλύφθηκαν την Κυριακή, κοντά στο Αρλίτ, σε μια διαδρομή προς την Αλγερία, πάλι σύμφωνα με το ΔΟΜ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΟΜ είπε, πως βάσει αυτών των αναφορών και με το δεδομένο πως πολλές διαδρομές δεν γίνεται να ελεγχθούν, ο αριθμός των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή του στην ευρύτερη περιοχή της ερήμου στο Νίγηρα, το 2015, ξεπερνά τους 50.

Οι δυο πηγές, ο ΔΟΜ και η κυβέρνηση του Νίγηρα, όπως φαίνεται έρχονται σε σύγκρουση όσο αφορά τον αριθμό των θυμάτων της λαθρομετανάστευσης μέσω της Σαχάρα. Όμως αυτό που έχουν κοινό, είναι το γεγονός πως αποτυπώνουν την αυτό που αποκαλούν οι ειδικοί ως «Η κρυφή τραγωδία της Σαχάρα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης