Ιταλία: Μία 27χρονη είναι «ο άγγελος των προσφύγων»

Ιταλία: Μία 27χρονη είναι «ο άγγελος των προσφύγων»

Χρησιμοποιώντας το κινητό της τηλέφωνο καθοδηγεί τους μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο πώς να εκπέμψουν σήμα κινδύνου ώστε να τους σώσει η ιταλική ακτοφυλακή

Ιταλία: Μία 27χρονη είναι «ο άγγελος των προσφύγων»
Η Nawal Soufi έχει απόλυτη εξάρτηση από το κινητό της και εκατοντάδες μετανάστες σήμερα αισθάνονται ευγνωμοσύνη για αυτό... Ήταν καλοκαίρι του 2013 όταν η 27χρονη έκανε την πρώτη της κλήση, η οποία αναφερόταν σε εκατοντάδες Σύρους μεταστάστες που κινδύνευαν να πνιγούν, επειδή το σκάφος όπου επέβαιναν άρχισε να βάζει νερά.

Έπειτα από ένα τηλεφώνημα στην ιταλική ακτοφυλακή, εξήγησε στους τρομοκρατημένους μετανάστες πώς να βρουν τις συντεταγμένες του πλοιάριου όπου επέβαιναν, εξασφαλίζοντας τη διάσωσή τους. Μετά από αρκετές μεγάλες ώρες, η Nawal Soufi καθυσηχάστηκε: Όλοι οι μετανάστες είχαν διασωθεί.

Κλείσιμο
Από εκείνο το πρωί, το ίδιο σενάριο έχει παιχτεί εκατοντάδες φορές και Nawal - όπως η ίδια είναι γνωστή στην Ιταλία - έχει γίνει σύμβολο ελπίδας για πολλούς μετανάστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μεταβούν στην Ευρώπη.

Μια νύχτα, πρόσφατα, μιλώντας με έναν πρόσφυγα που επέβαινε σε κάποιο πλοιάριο, της πήρε πέντε ολόκληρες ώρες για να αποσπάσει τη μόνη χρήσιμη -για εκείνη τη στιγμή- πληροφορία: Την τοποθεσία του πλοιαρίου. Οι 345 επιβάτες του πλοίου - το ένα τρίτο εκ των οποίων ήταν παιδιά - διασώθησαν.



«Η Ιταλία έχει ένα σύστημα υποδοχής μεταναστών που είναι γεμάτο... τρύπες, ωστόσο το σύστημα διάσωσης της χώρας είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη», λέει με περηφάνια.

«Με κάθε δράμα που έρχομαι αντιμέτωπη, νιώθω και ένα κενό, ένα κενό που δεν έχει κανένα νόημα», λέει η ίδια και προσθέτει: «Απορώ, πώς το 2015  εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η λύση για αυτούς τους ανθρώπους είναι να ταξιδέψουν με τέτοιου είδους βάρκες».

Μάλιστα, αυτή την περίοδο γράφεται ένα βιβλίο για τη ζωή της: «Nawal, ο άγγελος των προσφύγων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης