Κάθριν Βάινερ: Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Guardian!

Κάθριν Βάινερ: Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Guardian!

Θα αναλάβει σε λίγους μήνες - Η εφημερίδα έχει ιστορία 194 ετών

Κάθριν Βάινερ: Η πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Guardian!
Μια επιτυχημένη δημοσιογράφος, η 44χρονη Κάθριν Βάινερ, θα αναλάβει σε λίγους μήνες το τιμόνι της βρετανικής εφημερίδας Guardian διαδεχόμενη τον Άλαν Ράζμπριτζερ, που υπηρέτησε την εφημερίδα από τη θέση του διευθυντή περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Η Βάινερ πριν γίνει δημοσιογράφος ήταν συγγραφέας θεατρικών έργων, ενώ υπηρέτησε ως διευθύντρια στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σε Αυστραλία και ΗΠΑ. Είναι η πρώτη φορά στα 194 χρόνια της εφημερίδας που μια γυναίκα αναλαμβάνει την ηγετική θέση του διευθυντή, ενώ ο Economist «έδειξε τον δρόμο» τοποθετώντας τον Ιανουάριο σε αυτή την νευραλγική θέση την Ζάνι Μίντον Μπήντοους.

Κλείσιμο


Άλλες σημαντικές βρετανικές εφημερίδες, όπως οι: The Times, The Daily Telegraph και The Financial Times, δεν είχαν ποτέ γυναίκες στο τιμόνι της διεύθυνσης...

Η Βάινερ θεωρείται πιο προσιτή σε σχέση με τον προκάτοχό της και έχει χαρακτηριστεί ως αριστερών απόψεων δημοσιογράφος. 

Την ανάθεσή της θέσης του διευθυντή της Guardian στην Κάθριν Βάινερ ανακοίνωσε την Παρασκευή η Scott Trust, που είναι ο μοναδικός μέτοχος στην εφημερίδα.

Η κύρια πρόκληση με την οποία θα κληθεί να βρεθεί αντιμέτωπη η Βάινερ είναι να ισορροπήσει τις διεθνείς φιλοδοξίες της εφημερίδας με τα «υπό αμφισβήτηση» οικονομικά της, αφού το τελευταίο οικονομικό έτος οι απώλειες ανήλθαν σε 30,6 εκατ. λίρες, αν και η εφημερίδα μπορεί να υπολογίζει στα 800 εκατ. λίρες σε μετρητά και επενδύσεις, που προέρχονται από την μητρική της εταιρεία Guardian Media Group.

Η Βάινερ σε ομιλία της το 2013 είχε πάρει θέση κατά των paywalls (πληρωμή συνδρομής για πρόσβαση σε ιστοσελίδες) και είχε υποστηρίξει, ότι, παρόλο που από οικονομική άποψη είναι δύσκολο να αποκλείσει κανείς την θέσπισή τους, εν τούτοις από δημοσιογραφική άποψη τα paywalls είναι εντελώς αντίθετα με το πνεύμα ενός «ανοικτού διαδικτύου».

Το πρώτο άρθρο με το οποίο μπήκε στην δημοσιογραφία η Βάινερ είχε τίτλο: «Storm in a D-cup» (θύελλα σε ένα σουτιέν μέγεθος cup D) και δημοσιεύθηκε το 1992. Το θέμα του ήταν οι γυναίκες με πλούσιο στήθος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης