Κίνα: Η δίψα για ελεφαντόδοντο οδηγεί πτηνό στην εξαφάνιση

Κίνα: Η δίψα για ελεφαντόδοντο οδηγεί πτηνό στην εξαφάνιση

Με το ράμφος του να αποτελείται από ένα πολύ σπάνιο είδος ελεφαντόδοντου που πωλείται γύρω στις 3.500 ευρώ το κιλό του πτηνό τείνει προς αφανισμό

Κίνα: Η δίψα για ελεφαντόδοντο οδηγεί πτηνό στην εξαφάνιση
Η Ρινόπλακα είναι ένα από τα πιο παράξενα πουλιά στον κόσμο, είναι το νέο θύμα της μεγάλης δίψας που επικρατεί στην Κίνα για ελεφαντόδοντο. Αυτή η δίψα που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τα ποσοστά λαθροθηρίας του συγκεκριμένου πτηνού, οδηγεί στο θάνατο πάνω από 6.000 ρινόπλακες σε ετήσια βάση!

Ο λόγος βρίσκεται κυρίως στην κινεζική μεσαία τάξη που αναζητά μανιωδώς σκαλισμένα αντικείμενα από ελεφαντόδοντο. Αν αναλογιστεί κανείς πως το ράμφος και το μέτωπό μιας ρινόπλακας που αποτελούνται από ένα σπάνιο κόκκινο υλικό που λέγεται «ελεφαντόδοντο του βούκερου», έχουν καταστήσει το συγκεκριμένο πουλί ως τη νούμερο ένα λεία των λαθροκυνηγών του τροπικού δάσους της νήσου Βόρνεο, που το μοιράζονται η Μαλαισία και η Ινδονησία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι λαθρέμποροι γυρίζουν από εξορμήσεις ακόμα στα πιο σκοτεινά σημεία του δάσους, έχοντας πάνω από είκοσι κεφάλια ρινόπλακας στη κατοχή τους, τα οποία πουλούν στους μασάζοντες για 250 ευρώ, ενώ αυτά στη συνέχεια εισέρχονται παράνομα στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ για να πουληθούν, ως διακοσμητικά, κοστίζοντας περίπου 3.500 το κιλό.

Ειδικός μελετητής του είδους της ρινόπλακας συνέστησε μεγάλη προσοχή και γρήγορη αντίδραση από όλους, καθώς «σε λίγο καιρό το συγκεκριμένο είδος θα έχει εξαφανιστεί», ενώ ένας υπέρμαχος της σωτηρίας της ρινόπλακας σχολίασε πως «είναι αρρωστημένο το γεγονός πως η εξαφάνισή του πουλιού, δεν σχετίζεται ούτε με την παράδοση, ούτε με κάποιο γιατρικό. Είναι καθαρά θέμα ζήτησης ακριβών και σπάνιων διακοσμητικών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης