Ομπάμα: Η καταπίεση των λαών θεριεύει τους εξτρεμιστές

Ομπάμα: Η καταπίεση των λαών θεριεύει τους εξτρεμιστές

Τι είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα ενώπιον απεσταλμένων από 60 κράτη σε σύνοδο για τον βίαιο εξτρεμισμό

Ομπάμα: Η καταπίεση των λαών θεριεύει τους εξτρεμιστές
«Όταν ο κόσμος είναι καταπιεσμένος και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν η διαφωνία δεν επιτρέπεται, αυτό τροφοδοτεί τον βίαιο εξτρεμισμό», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνόδου για τον βίαιο εξτρεμισμό και ενώπιον απεσταλμένων από 60 κράτη.

Κλείσιμο


Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η σύνοδος πραγματοποιείται καθώς «είμαστε ενωμένοι κατά της μάστιγας του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας», ενώ διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους «ώστε να τους βοηθήσουμε να δομήσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους».




Την ίδια ώρα, διεμήνυσε πως όποτε κριθεί απαραίτητο, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δράση κατά τις ομάδες που ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα σε χώρες όπως η Υεμένη και η Σομαλία.




«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι το Ισλαμικό Κράτος και η Αλ Κάιντα στρέφουν την προπαγάνδα τους σε μέλη της μουσουλμανικής κοινότητας», εξήγησε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει οι διεθνείς ηγέτες να παραμείνουν σταθεροί στον αγώνα κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως τον Σεπτέμβριο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για να ξεριζώσει τον βίαιο εξτρεμισμό και τόνισε ότι τα έθνη πρέπει να σταματήσουν τις συγκρούσεις καθώς αποτελούν μαγνήτη για τον βίαιο εξτρεμισμό, ενώ τόνισε πως η μάχη των ΗΠΑ και της διεθνούς συμμαχίας κατά του ΙΚ δε θα υποχωρήσει.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε να ακουστεί η φωνή μας για ειρήνη και ανεκτικότητα, ειδικά Διαδικτυακά», πρόσθεσε ο Ομπάμα και απέρριψε την έννοια ότι η Δύση έχει πόλεμο κατά του Ισλάμ χαρακτηρίζοντας την «κακή και ψευδή». Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ανεξαρτήτως από την πίστη μας έχουμε το καθήκον να απορρίψουμε την έννοια αυτή.

«Αν είμαστε σοβαροί στην αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού, τότε πρέπει να είμαστε σοβαροί στην αντιμετώπιση των οικονομικών αδικιών. Η φτώχεια από μόνη της δεν οδηγεί έναν άνθρωπο να γίνει τρομοκράτης, όπως η φτώχεια από μόνη της δεν οδηγεί κάποιον να γίνει κακοποιός. Όταν ο κόσμος είναι καταπιεσμένος και παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν η διαφωνία δεν επιτρέπεται, αυτό τροφοδοτεί τον βίαιο εξτρεμισμό», είπε ο Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, εστίασε στην ανάγκη για εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των κοριτσιών καθώς, όπως είπε οι χώρες δε θα επιτύχουν χωρίς τη συμβολή των γυναικών.

Καταλήγοντας είπε: «Όταν ο κόσμος είναι ελεύθερος να εκφράσει τα θρησκευτικά πιστεύω του τότε αυτό κρατά μακριά τις διαφορετικές κοινωνίες. Οι βίαιοι εξτρεμιστές και τρομοκράτες αναπτύσσονται ότι άνθρωποι διαφορετικών θρησκειών απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο. Προερχόμαστε από διαφορετικές χώρες, διαφορετική κουλτούρα και διαφορετική πίστη, αλλά βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης