Γερμανία: Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD απειλεί την Μέρκελ

Γερμανία: Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD απειλεί την Μέρκελ

Κατάφερε να μπει στο τοπικό κοινοβούλιο, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση σε δυτικό κρατίδιο της Γερμανίας

Γερμανία: Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD απειλεί την Μέρκελ
Τα "γυαλιά" στην Άνγκελα Μέρκελ θέλει να βάλει το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών του Μπερντ Λούκε, που μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής, αφού κατάφερε να εισέλθει στο τοπικό κοινοβούλιο του Αμβούργου, με ποσοστό 6,1 %, κάνοντας την παρθενική του εμφάνιση σε δυτικό κρατίδιο της Γερμανίας.  

Το κόμμα "Εναλλακτική για την Γερμανία" στο οποίο έδωσε πνοή ο "αντάρτης" της Γερμανίδας καγκελαρίου και περιλαμβάνει σχεδόν πάντα στην ρητορική του "πολεμικές" ανακοινώσεις και δηλώσεις κατά της ευρωζώνης, των μεταναστών αλλά και της Ελλάδας, έκανε χθες την έκπληξη στις τοπικές εκλογές του δεύτερου μεγαλύτερου κρατιδίου της Γερμανίας. Πρόκειται για μία συμβολική νίκη του AfD, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, καθώς είναι οι πρώτες έδρες του ευρωφοβικού κόμματος στο δυτικό αυτό κρατίδιο.

Κλείσιμο
Ο Μπερντ Λούκε, ο οποίος κατάγεται από το Αμβούργο, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στη Μέρκελ, η οποία υπέστη ταπεινωτική ήττα αφού το κόμμα της, οι Χριστιανοδημοκράτες, κατάφεραν να αποσπάσουν μόλις 16% , έναντι 46,5% των Σοσιαλδημοκρατών , δηλαδή 30 μονάδες διαφορά από τους Σοσιαλδημοκράτες. Πριν από λίγες μέρες και βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο κόμμα του "φτερά", ο Λούκε είχε δηλώσει πως είναι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ύψωσε το ανάστημά του και έδειξε σε όλους στην Ε.Ε πως τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι. 

Μέχρι τώρα, το "AfD" εκπροσωπείται σε τρία ανατολικά γερμανικά κρατίδια και συγκεκριμένα, στο Βραδεμβούργο, τη Σαξονία και τη Θουριγγία. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013, το κόμμα των ευρωσκεπικιστών  δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον εκλογικό σκόπελο του 5% (συγκέντρωσε 4,7%), ωστόσο, στις ευρωεκλογές του 2014 εξασφάλισε 7 έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ξαφνιάζοντας δυσάρεστα την Ευρώπη. 

Στις χθεσινές τοπικές του Αμβούργου, η κυβέρνηση παρέμεινε στα "χέρια" των Σοσιαλδημοκρατών, όπως είχαν προεξοφλήσει όλες οι δημοσκοπήσεις, χωρίς όμως να επιτύχει αυτοδυναμία . Ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, ο 56χρονος δήμαρχος του κρατιδίου, παραμένει στην θέση του και, όπως δήλωσε σήμερα χαμογελαστός στην εφημερίδα "Bild",ελπίζει να βρει χρόνο να γιορτάσει την μεγάλη νίκη του. Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, ο Σολτς θα ζητήσει συνεργασία με τους Πράσινους αφού έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο "μεγάλου συνασπισμού".

Η ατζέντα του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος AfD

Στην ατζέντα του κόμματος προτεραιότητα είναι η έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ και η υιοθέτηση του γερμανικού μάρκου. Το κόμμα κρατά επίσης σκληρή γραμμή για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης. Επιπλέον, κάποια από τα στελέχη του έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς το αντι-ισλαμικό κίνημα «Ευρωπαίοι πατριώτες εναντίον του εξισλαμισμού της Δύσης» (Pegida), που άρχισε τον Οκτώβριο να διοργανώνει διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα στη Δρέσδη. 

Για την Ελλάδα, ο ηγέτης του ευρωφοβικού κόμματος, Μπερντ Λούκε, έχει μιλήσει αρκετές φορές και προσβλητικά: "Δεν θα μας εκβιάσει μια μικρή, ασήμαντη χώρα που κατέχει μόλις το 2% του συνολικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ευρωζώνης» .Η Ελλάδα πρέπει να πεταχτεί έξω από το ευρώ", έχει πει υποστηρίζοντας ότι η Μέρκελ θα προσπαθήσει να αποτρέψει κάτι τέτοιο για να μην καταδειχθεί η αποτυχία των δικών τους πολιτικών διάσωσης.  
 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης