Κίνα: Θα εκτελεστεί ο σωστός δράστης... είκοσι χρόνια μετά!

Κίνα: Θα εκτελεστεί ο σωστός δράστης... είκοσι χρόνια μετά!

Οι αρχές είχαν καταδικάσει σε θάνατο λάθος άνθρωπο...

Κίνα: Θα εκτελεστεί ο σωστός δράστης... είκοσι χρόνια μετά!
Στο τέλος η δικαιοσύνη θριαμβεύει λένε συνήθως, όμως στη συγκεκριμένη υπόθεση, χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια και μια λάθος εκτέλεση για να αναγνωριστεί το λάθος που συνέβη στην Εσωτερική Μογγολία, αυτόνομη περιοχή της Κίνας.

Το 1996, ένας 18χρονος άνδρας ονόματι «Huugjilt» (πολλοί Μογγόλοι κινεζικής καταγωγής χρησιμοποιούν ένα όνομα), είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για μια σειρά βιασμών και δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένου και ενός περιστατικού σε δημόσια τουαλέτα στην πρωτεύουσα της περιοχής, Χοχότ. Αφού κρίθηκε ένοχος, εκτελέστηκε τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Κλείσιμο
Το 2005, όμως, ο Ζαο Ζιχόνγκ, 42 ετών συνελήφθη και παραδέχτηκε πως εκείνος είχε διαπράξει τα εν λόγω εγκλήματα, κάτι που θα οδηγήσει στην εκτέλεσή του.



Το Δεκέμβρη, ένα κινεζικό δικαστήριο ανακοίνωσε την ακύρωση της ποινής του Huugjilt και αποζημίωσε την οικογένειά του, η οποία παρέστη στο δικαστήριο με σκοπό να ακούσει την ετυμηγορία για τον Ζιχόνγκ που κλήθηκε επιπλέον, να πληρώσει 14.500 ευρώ σαν αποζημίωση στα θύματά του.

Όλα αυτά διαδραματίζονται την ώρα που η Κίνα είναι στο δρόμο σοβαρών μεταρρυθμίσεων στο δικαστικό της σύστημα, προωθώντας τη μείωση της χρήσης της θανατικής ποινής, καθώς οι αντιδράσεις αυξάνονται σχετικά με τις λανθασμένες εκτελέσεις.

Η Κίνα είναι η Νο1 χώρα παγκοσμίως στη χρήση της θανατικής ποινής, παρά το γεγονός πως επισήμως το κράτος δεν αποκαλύπτει τους πραγματικούς αριθμούς, καθώς ο αριθμός των εκτελέσεων έχει χαρακτηριστεί κρατικό μυστικό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης