Νεπάλ: Εξαναγκάζουν ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν με τη βία!

Νεπάλ: Εξαναγκάζουν ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν με τη βία!

Για την φυλή των Νταλίτ η απαγωγή της νύφης είναι φυσιολογικό φαινόμενο

Νεπάλ: Εξαναγκάζουν ανήλικα κορίτσια να παντρευτούν με τη βία!
Μια παγωμένη νύχτα του 2012, η 13χρονη Σουσμίτα Καμί, ξετρύπωσε από το σπίτι του συζύγου της και έτρεξε χωρίς να κοιτάξει πίσω της, μέχρι που έφτασε στο σπίτι των γονιών της, στον απομονωμένο βορρά του Νεπάλ. Ο γάμος ήταν όπως αντιλαμβάνεται κανείς, καταναγκαστικός κι έτσι οι γονείς του γαμπρού απαίτησαν να γυρίσει η νύφη πίσω στο σπίτι της. Οι γονείς της Σουσμίτα, αρνήθηκαν, ακούγοντας τις παρακλήσεις της κόρης τους για μια καλύτερη ζωή και την κράτησαν κοντά τους.

«Τους είπα ότι δεν ήθελα να παντρευτώ και πως δεν θα γυρνούσα πίσω. Το έσκασα γιατί ήθελα να συνεχίσω στο σχολείο», είπε η Σουσμίτα που πλέον είναι 16 ετών. 

Κλείσιμο


Η μικρή Σουσμίτα είχε πέσει θύμα απαγωγής από τον άντρα της όταν είχε βγει να μαζέψει ξύλα. Αρχικά οι γονείς της δεν είχαν εναντιωθεί στο γάμο, κάνοντας την αποκάλυψη πως και η μητέρα της Σουσμίτα, είχε υποστεί παρόμοιο καταναγκασμό με το γάμο της.

Οι Νταλίτ

Μπορεί η ιστορία να ακούγεται απάνθρωπη, όμως για τους Νταλίτ αποτελεί μέρος της παράδοσής τους. «Είναι η παράδοσή μας. Οι άνθρωποι ανησυχούν πως τα κορίτσια μας θα κλεφτούν με άνδρες από άλλες φυλές», είπε το ζεύγος Καμί.

Οι Νταλίτ, γνωστοί και ως «ανέγγιχτοι», αποτελούν τη μεγαλύτερη φυλετική ομάδα του πληθυσμού της Ινδίας, αριθμώντας περί τα 250 εκατομμύρια ατόμων, ενώ και στο Νεπάλ ο πληθυσμός τους ανέρχεται στα 4,5 εκατομμύρια. 

Παρά τον τεράστιο αριθμό τους, έχουν υπάρξει θύματα έντονης διάκρισης μεταξύ του υπόλοιπου ινδικού πληθυσμού, κάτι που το 2006, ο τότε Ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ, είχε σχολιάσει δημόσια, ταυτίζοντας τη συμπεριφορά προς τους Νταλίτ με τη συμπεριφορά που λάμβαναν οι μαύροι στη Νότια Αφρική κατά τη διάρκεια του Απαρτχαϊντ.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ένας Νταλίτ, μπει σε ένα μαγαζί, του σερβίρουν το τσάι του σε πήλινο δοχείο, ώστε μόλις τελειώσει, να πεταχτεί στο έδαφος και να σπάσει. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μόλυνση του πληθυσμού από τους Νταλίτ.

Αυτή η πεποίθηση περί κατώτερης κάστας, τους έχει ωθήσει σε μια απομόνωση που διατηρεί ακόμα μερικές από τις αρχαίες παραδόσεις τους, όπως του γάμου κατόπιν απαγωγής, ώστε να προφυλαχτεί η παράδοση της φυλής.

Αυτή η παράδοση καλά κρατεί και στο Νεπάλ, όπου το 1963 απαγορεύτηκε δια νόμου ο γάμος ανηλίκων. Σύμφωνα με στατιστικές, τέσσερα στα δέκα κορίτσια Νταλίτ, είναι παντρεμένα όταν κλείσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. 

Μια ακόμα ιστορία

Στα βορειοδυτικά του Νεπάλ υπάρχει η περιοχή Χούμλα, που κατοικείται επί το πλείστον από Νταλίτ, αλλά σε ξεχωριστούς οικισμούς από τους Ινδουιστές ή τους Βουδιστές. Οι αχυρένιες στέγες τους, υποδηλώνουν το κατώτατο της κάστας τους, εν αντιθέσει με τις στέγες, ακόμα και των πάμφτωχων Βουδιστών που είναι από τσίγκο. 

Η Ντούνα Σουνάρ που είναι τώρα 18, ήταν το μοναδικό κορίτσι στην τάξη της. Ενώ οι υπόλοιπες είχαν παρατήσει το σχολείο, η Ντούνα ονειρευόταν να το τελειώσει και να γίνει δασκάλα. Αλλά στα 14 της, η παράδοση των Νταλίτ της χτύπησε την πόρτα. Εξαναγκάστηκε να παντρευτεί ένα 18χρονο αγρότη που έβγαζε 50 δολάρια το μήνα.

Τα πεθερικά της την πίεσαν να παρατήσει το σχολείο και να αφοσιωθεί στο νοικοκυριό και την αγροτική δουλειά και πλέον η Ντούνα, μητέρα διδύμων ηλικίας έξι μηνών, χαρακτηρίζει τη ζωή της καθημερινό αγώνα, λόγω του ότι ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. «Δεν ξέρω πως θα μεγαλώσω αυτά τα παιδιά» δήλωσε.

«Απαίσιο έθιμο»

Έτσι χαρακτηρίζεται αυτή η παράδοση των Νταλίτ, που αποτελούν τον μακροβιότερο καταπιεσμένο λαό παγκοσμίως. Το γεγονός πως κάνουν παιδιά σε τόσο μικρή ηλικία, αφήνει τους ανθρώπους εκτός σωστής παιδείας, ενώ «τα παιδιά και οι μητέρες καταλήγουν να έχουν προβλήματα υγείας», σύμφωνα με κυβερνητικό πρόσωπο που ασχολείται με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι νόμοι είναι αναποτελεσματικοί, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που θα πείσουν, ότι ένας γάμος έγινε χωρίς τη συγκατάθεση της νύφης, γι' αυτό και πλέον όσοι ασχολούνται με το θέμα έχουν επικεντρωθεί στην ενημέρωση του κόσμου, μέσω ραδιοφώνου, θεατρικών έργων και εξωσχολικών εκδηλώσεων για παιδιά.

Οι γονείς της Σουσμίτα πλέον δηλώνουν πως θέλουν το παιδί τους να σταθεί στα πόδια του, παρά το γεγονός πως μόνο η σχολική στολή αξίζει 45 δολάρια, την ώρα που το εισόδημα του πατέρα της είναι 80 δολάρια μηνιαίως. Η μητέρα της πλέον δηλώνει περήφανα: «Νομίζω πως έπραξε σωστά με το να το σκάσει. Είναι πιο γενναία από μένα. Εγώ δεν ένιωσα ποτέ, πως είχα δικαίωμα επιλογής στο θέμα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης