Επεισόδια στη Νέα Υόρκη μετά την αθώωση και δεύτερου αστυνομικού

Επεισόδια στη Νέα Υόρκη μετά την αθώωση και δεύτερου αστυνομικού

Η απόφαση δικαστηρίου να μην παραπέμψει σε δίκη αστυνομικό που στραγγάλισε τον Αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ προκάλεσε την οργή του κόσμου - Η αστυνομία προχώρησε σε 16 συλλήψεις - Έρευνα διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Επεισόδια στη Νέα Υόρκη μετά την αθώωση και δεύτερου αστυνομικού
Οι φόβοι για νέα επεισόδια στη Νέα Υόρκη μετά την απόφαση δικαστηρίου να μην παραπέμψει σε δίκη αστυνομικό που στραγγάλισε Αφροαμερικανό επιβεβαιώθηκαν. 

Παρά την έκκληση του δημάρχου Μπιλ ντε Μπλάζιο να αντιδράσουν με «ειρηνικό» τρόπο οι πολίτες στο γεγονός, δημιουργήθηκε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών στο κέντρο της πόλης. 

Κλείσιμο
Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς περιμένοντας την απόφαση και τα επεισόδια άρχισαν όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τους απομακρύνουν έτσι ώστε να μην διακόπτουν την κυκλοφορία.



«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» φώναζαν οι διαδηλωτές. Ήταν τα τελευταία λόγια του Αφροαμερικανού Έρικ Γκάρνερ, ενώ τον έπνιγε ο αστυνομικός.

Ο θύτης πάντως υποστηρίζει ότι ποτέ δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον Έρικ Γκάρνερ. Το περιστατικό σημειώθηκε τον Ιούλιο. Ο αστυνομικός ζήτησε από τον Γκάρνερ το λόγο γιατί πουλούσε αφορολόγητα τσιγάρα παράνομα και στην προσπάθειά του να τον συλλάβει τον έπιασε από το λαιμό με αποτέλεσμα να τον στραγγαλίσει.    



Ο Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας τη νέα δικαστική απόφαση, τόνισε πως «αναδεικνύει την ανησυχία από την πλευρά πάρα πολλών μειονοτικών κοινοτήτων προς τις υπηρεσίες της επιβολής του νόμου, ότι δεν συνεργάζονται για την αντιμετώπισή τους με δίκαιο τρόπο».
 

Έρευνα από το υπουργείο Δικαιοσύνης

Με την οργή των Αμερικανών να φουντώνει για δεύτερη φορά μετά την αθωωτική απόφαση δικαστηρίου για τον λευκό αστυνομικό που σκότωσε με κεφαλοκλείδωμα τον αφροαμερικανό Έρικ Γκάρνερ, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναλαμβάνει την υπόθεση ανοίγοντας έρευνα για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του θύματος. 

Από τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, χιλιάδες Αμερικανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης παραλύοντας κεντρικά σημεία - την Τάιμς Σκουέρ, τον Κεντρικό Σταθμό και το Κέντρο Ροκφέλερ . Κραδαίνοντας πανό, οι Αμερικανοί διαμαρτύρονται εναντίον της «ατιμωρησίας» φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας κι όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι αρχές προέβησαν σε 30 συλλήψεις. 


«Οι εισαγγελείς μας θα διεξαγάγουν μια ανεξάρτητη σε βάθος, δίκαιη και έγκαιρη έρευνα» δήλωσε ο Χόλντερ. «Εκτός από την εκτέλεση μιας δικής μας έρευνας η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πλήρη αναθεώρηση του υλικού που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της τοπικής έρευνας» ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η νέα αυτή δικαστική απόφαση έρχεται δέκα μέρες μετά την απόφαση για μη παραπομπή του Ντάρεν Γουίλσον για το θάνατο του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν, απόφαση που έφερε το απόλυτο χάος στο Μιζούρι αλλά και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. 



Ανάλογες διαμαρτυρίες έγιναν και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, από την Ατλάντα μέχρι το Όκλαντ. Για τις αμερικανικές εφημερίδες, το γεγονός ότι ο άτυχος Αφροαμερικανός ήταν πολύτεκνος αλλά και οι συνθήκες του θανάτου του έρχονται να ρίξουν λάδι στη φωτιά του εκρηκτικού κλίματος στις ΗΠΑ με την φυλετική οργή να κοχλάζει.  

Ο Γκάρνερ, πατέρας έξι παιδιών, βρισκόταν σε δρόμο του Στέιτεν Αϊλαντ της Νέας Υόρκης όταν αστυνομικοί τον σταμάτησαν με την υποψία ότι πουλούσε λαθραία τσιγάρα. Κατά την προσπάθεια σύλληψης του 43χρονου ο αστυνομικός Ντάνιελ Πανταλέο προσπάθησε να ακινητοποιήσει τον Γκάρνερ με κεφαλοκλείδωμα. Ο 43χρονος δεν μπορούσε να αναπνεύσει και ο ιατροδικαστής -που έκρινε πως επρόκειτο για ανθρωποκτονία- κατέληξε πως ο θάνατός του επήλθε από το συνδυασμό της πίεσης στο λαιμό και της θέσης του σώματός του, λόγω της λαβής του αστυνομικού, με επιβαρυντικούς παράγοντες το άσθμα και την παχυσαρκία.



Όπως αναφέρει το BBC, το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε να ανοίξει έρευνα για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων του θύματος ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν πως ετοιμάζονται για μεγάλη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον την ερχόμενη εβδομάδα. 



Η υπόθεση του Γκάρνερ προστίθεται στο τεταμένο κλίμα στις ΗΠΑ  μετά την υπόθεση του Φέργκιουσον: Λίγες ημέρες μετά την απαλλαγή του αστυνομικού που είχε σκοτώσει τον αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν, χτες σώμα ενόρκων της Νέας Υόρκης αποφάσισε να μην ασκηθεί δίωξη κατά λευκού αστυνομικού, στα χέρια του οποίου πέθανε το περασμένο καλοκαίρι ο 43χρονος αφροαμερικανός Έρικ Γκάρνερ, ακινητοποιημένος με κεφαλοκλείδωμα.











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης