Πακιστάν: Θάνατος για τους συγγενείς που λιθοβόλησαν 25χρονη έγκυο

Πακιστάν: Θάνατος για τους συγγενείς που λιθοβόλησαν 25χρονη έγκυο

Την έσυραν σε μία γωνία έξω από το δικαστήριο της Λαχόρης και την σκότωσαν, χτυπώντας την με τούβλα στο κεφάλι

Πακιστάν: Θάνατος για τους συγγενείς που λιθοβόλησαν 25χρονη έγκυο
Τέσσερις άνδρες συγγενείς της εγκύου Πακιστανής Φαρζάνα Ικμπάλ, που την λιθοβόλησαν μέχρι θανάτου έξω από το δικαστήριο της Λαχόρης επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε, καταδικάστηκαν σήμερα σε θάνατο, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός τους.

Τον περασμένο Μάιο, άνδρες της οικογένειας της 25χρονης Φαρζάνα και συγκεκριμένα ο πατέρας, οι αδελφοί της και και ο πρώην αρραβωνιαστικός της, την έσυραν σε μία γωνία έξω από το δικαστήριο της Λαχόρης και την σκότωσαν, χτυπώντας την με τούβλα στο κεφάλι, ενώ αστυνομικοί παρακολουθούσαν αμέτοχοι και ο σύζυγός της Μοχάμεντ Ικμπάλ τους εκλιπαρούσε να βοηθήσουν. Η είδηση ότι η Φαρζάνα ήταν έγκυος τριών μηνών έγινε γνωστή μετά την ιατροδικαστική εξέταση.

Στην εσχάτη των ποινών και σε πρόστιμο 1.000 δολαρίων καταδικάστηκαν ο πατέρας, ο αδελφός, ο εξάδελφος κι ένας ακόμη συγγενής του θύματος, δήλωσε ο δικηγόρος του Μανσούρ Αφρίντι, ενώ ένας άλλος εξάδελφός της καταδικάστηκε σε δεκαετή ποινή κάθειρξης και τού επιβλήθηκε το ίδιο πρόστιμο.

Κλείσιμο
Η δολοφονία της Φαρζάνα έστρεψε την προσοχή της κοινής γνώμης στην «επιδημία» της βίας κατά των γυναικών που σημειώνεται στο Πακιστάν.

Το Πακιστάν τηρεί επί του παρόντος μορατόριουμ στις εκτελέσεις, δηλαδή η ποινή των καταδικασθέντων σε θάνατο μετατρέπεται σε ισόβια κάθειρξη. Ο Αφρίντι πάντως είπε ότι η οικογένεια σχεδιάζει να ασκήσει έφεση και χαρακτήρισε την ετυμηγορία «απόφαση βασισμένη στον εντυπωσιασμό».

Γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά στο Πακιστάν επειδή παραβιάζουν τις υπερβολικά συντηρητικές παραδόσεις της χώρας. Μάλιστα, τα εγκλήματα κατά γυναικών είναι τόσο συνηθισμένα ως πρακτική που συνήθως δημοσιεύονται σε μία παράγραφο στις εφημερίδες.

Η υπόθεση όμως της Φαρζάνα συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας γιατί το έγκλημα διαπράχτηκε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου η νεαρή είχε καταφύγει για να ζητήσει προστασία.

Ο σύζυγός της Φαρζάνα ομολόγησε στη συνέχεια ότι είχε δολοφονήσει την πρώτη του σύζυγο για να παντρευτεί την Φαρζάνα αλλά δεν τιμωρήθηκε γιατί τον συγχώρεσε ο γιός του. Σύμφωνα με τον πακιστανικό νόμο, ο στενότερος συγγενής μίας γυναίκας δικαιούται να συγχωρέσει τον δολοφόνο της.

Δεδομένου ότι Πακιστανές δολοφονούνται συχνά από πρόσωπα του στενού τους περιβάλλοντος, το παράθυρο αυτό του νόμου επιτρέπει σε χιλιάδες δολοφόνους την ατιμωρησία.

Το 2013 αναφέρθηκαν 869 περιπτώσεις «εγκλημάτων τιμής» στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν, όμως ο πραγματικός αριθμός τους είναι προφανώς μεγαλύτερος καθώς πολλά από αυτά δεν καταγγέλλονται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης