Αυτή είναι η νέα... αγαπημένη του Πούτιν

Αυτή είναι η νέα... αγαπημένη του Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας στηρίζει τις ελπίδες του για την οικονομία σε μία γυναίκα, στη νέα επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας – Το who is who της Ελβίρα Ναμπιουλίνα

Αυτή είναι η νέα... αγαπημένη του Πούτιν
Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν και το νόμισμα της Ρωσίας να σημειώνει “βουτιά” ο Βλαντιμίρ Πούτιν στηρίζει τις ελπίδες του στην Ελβίρα Ναμπιουλίνα, την επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας και πρώην στέλεχος της Gazprom, η οποία ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Forbes το 2014 ως μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο (συγκεκριμένα κατετάγη στην 72η θέση).

Κλείσιμο




Από τον Ιανουάριο το νόμισμα της Ρωσίας έχε υποχωρήσει περίπου 30% έναντι του δολαρίου ­ όπου έχει συμβάλει και η πτώση της τιμής του πετρελαίου βασικού εξαγώγιμου προϊόντος. Ήδη, η κεντρική τράπεζα έχει διαθέσει περί τα 68 δισ. δολάρια για τη στήριξη του νομίσματος. Οι προοπτικές για ανάπτυξη δεν είναι υποστηρικτικές, καθώς για το 2014 εκτιμάται να είναι σχεδόν μηδενική, ενώ η φυγή των χρημάτων εκτός χώρας υπολογίζονται μέχρι τώρα στα περίπου 120 δισ. δολάρια. Η ρωσική οικονομία, σύμφωνα με τις μη αναθεωρημένες προβλέψεις, αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη της τάξης του 0,4% το 2014. Ο προϋπολογισμός της Ρωσία βασίζεται κατά περίπου 50% στα έσοδα από πετρέλαιο και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές για κάθε ένα δολάριο που η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί η Μόσχα χάνει περίπου 2 δισ. Δολάρια ανα έτος. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία ερευνών και αναλύσεων Stratfor ο προϋπολογισμός του Κρεμλίνου για το δ ́ τρίμηνο του 2014 έχει βασιστεί ότι το πετρέλαιο θα είναι γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι. Για το 2015 ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί στα 100 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας να συνεχιστούν και η μέση τιμή του πετρελαίου παραμένει στα 95 δολάρια κατά το έτος 2015 τότε η ρωσική οικονομία θα έχει μηδενική ανάπτυξη.

Σε περίπτωση που η μέση τιμή του πετρελαίου παραμένει πάνω από τα 84 το 2015, η ρωσική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%. Η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,5% το 2015 αν η μέση τιμή του πετρελαίου φτάσει τα 105 δολάρια το 2015.





Ακούει κλασική μουσική και λατρεύει τον Κάφκα

Η Ελβίρα Ναμπιούλινα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, αλλά και των οκτώ ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Η ταταρικής καταγωγής Ναμπιούλινα γεννήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 1963 στην Ufa του Μπασκορτοστάν. Ο πατέρας της εργαζόταν ως οδηγός και η μητέρα σε ένα εργοστάσιο. Λάτρευε την κλασική μουσική και διάβαζε Λέων Τολστόι, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και τον Φραντς Κάφκα. Ο Καρλ Μαρξ και τα πρώιμα γραπτά του Βλαντιμίρ Λένιν επηρέασαν το μεγαλύτερο πρόγραμμα σπουδών της. Περιγράφει τον εαυτό της ως έναν φιλελεύθερο οικονομολόγο. Πιστεύει ότι η οικονομική πολιτική ενός κράτους θα πρέπει να καθοδηγείται από τις λαϊκές προσπάθειες και την κοινωνική συναίνεση.

Διάνοια στα μαθηματικά, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Μόσχας το 1986 με πτυχίο Οικονομικών και το 1990 απέκτησε PhD. Από το 1991 ως το 1994 απασχολήθηκε ως ειδικός επικεφαλής και σύμβουλος σε θέματα οικονομικής πολιτικής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών. Έχει διατελέσει θητεία σε υψηλότατες θέσεις , όπως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας (1997­98), αναπληρώτρια πρόεδρος της Promtorgbank Board (1998­99), πρώτη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου (2000­2003) και πρόεδρος του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών (Centre for Strategic Research) (2003­2005), διορίστηκε το 2005 ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία της Προεδρίας της Ρωσίας στη G8 και επικεφαλής της έρευνας στο Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών. Το 2007 με την αποχώρηση του Γκέρμαν Γκρεφ διατελεί υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου. Κατά την πρωθυπουργία του Βλαντιμίρ Πούτιν, αναλαμβάνει από τις 12 Μαΐου 2008 ως και τις 21 Μαΐου 2012 καθήκοντα υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης και από το 2012 που ο Πούτιν επανεξελέγη διατελεί οικονομική σύμβουλός του. Επίσης, ήταν καιμέλος του της διοίκησης του ενεργειακού κολοσσού Gazprom.

Οι κινήσεις

Ο Πούτιν πρόσφατα δήλωσε ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για μία καταστροφική πτώση στις τιμές πετρελαίου, καθώς υπάρχει ένα αποθεματικό ύψους 400 δισ. Δολαρίων, προκειμένου να μειώσει την αρνητική επίπτωση. “Είμαστε παραγωγοί τόσο πετρελαίου όσο και φυσικού αερίου και η διαχείριση των αποθεμάτων μας τόσο σε χρυσό όσο και σε νομίσματα είναι αποκλειστικά δική μας ευθύνη”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά δίνοντας το “μπαλάκι” στην Ναμπιουλίνα. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Χρυσού, το Κρεμλίνο, αγόρασε 55 τόνους χρυσού, με τη Ρωσία να είναι μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες αγορές χρυσού. Η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί να αυξήσει το απόθεμα της σε χρυσό, έχοντας μαζέψει 1.150 τόνους στο θησαυροφυλάκιό της.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε στις 9 Νοεμβρίου ότι θα παρεμβαίνει μόνο όταν βλέπει κινδύνους «στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα» και πως τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας είναι «κατάλληλα». Γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο στήριξης δαπανήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου 1,75 δισ. δολάρια για την αγορά ρουβλίων, στις 9 Οκτωβρίου άλλα 866 εκατ. δολάρια και στις 13 Οκτωβρίου άλλα 700 εκατ. δολάρια. Αυτές προστέθηκαν στις προηγούμενες παρεμβάσεις που από τον Μάιο και μέχρι τις 3 Οκτωβρίου είχαν υπερβεί τα 40 δισ. δολάρια.



Σχετικά με το πετρέλαιο η Ρωσία αντλεί περισσότερα από 10 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, η προσφορά ρωσικού αργού στην Κίνα εκτινάχθηκε την περίοδο Ιανουαρίου ­ Σεπτεμβρίου κατά σχεδόν 45% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, δηλαδή στα 16,8 εκατ. τόνους (450.000 βαρέλια την ημέρα). Η Ρωσία διοχετεύει στην Ασία περίπου το 16% του αργού που εξάγει και στοχεύει να διπλασιάσει το ποσοστό αυτό στο 1/3 μέχρι το 2035, παρά την έλλειψη υποδομής αγωγών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης