Χονγκ Κονγκ: Γιατί οι ταραχές έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

Χονγκ Κονγκ: Γιατί οι ταραχές έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

Πολλά τραπεζικά υποκαταστήματα έχουν πληγεί από τις διαδηλώσεις, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει και τις χρηματιστηριακές αγορές, σύμφωνα με την κεντρική κεντρική τράπεζα της χώρας - Το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό τετραετίας έναντι του γεν και του ευρώ

Χονγκ Κονγκ: Γιατί οι ταραχές έχουν αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει για δεύτερη μέρα τους κεντρικούς δρόμους του Χονγκ Κονγκ, έχοντας αποκλείσει την οικονομική ζώνη της περιοχής.

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές κα υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας με την ονομασία Occupy Central. Το κίνημα διαμαρτυρίας πυροδότησε η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ζητούν την παραίτηση του διοικητή της πόλης, ενώ με το πέρασμα της ώρα, το κίνημα διογκώνεται, ένδειξη ότι η πόλη θα βρίσκεται για αρκετές ημέρες στη δίνη των ταραχών.

Κλείσιμο
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.

Σύμφωνα με την κεντρική κεντρική τράπεζα της χώρας πολλά τραπεζικά υποκαταστήματα έχουν πληγεί από τις διαδηλώσεις, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια επηρεάζει και τις χρηματιστηριακές αγορές. Σύμφωνα με το Bloomberg το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό τετραετίας έναντι του γεν και του ευρώ.

Οπως μεταδίδει ο ιστότοπος Quartz, oi διεθνείς οίκοι Fitch και Standard & Poor’s εκτιμούν ότι οι διαδηλώσεις δεν θα έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην αξιολόγηση της πόλης, αλλά ενδεχόμενη παρατεταμένη διακοπή στις εμπορικές δραστηριότητας του Χονγκ Κονγκ θα έχουν μακροχρόνιες παράπλευρες απώλειες σε όλα, από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα έως την ασφάλιση, τη ναυτιλία και το κινεζικό νόμισμα.



Κι αυτό γιατί το Χονγκ Κονγκ παραμένει παγκόσμια υπερδύναμη στο εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά και τις ασφάλειες χάρη κυρίως στη γεωγραφική θέση του, ως πύλη  προς την ηπειρωτική Κίνα. Η αξία των εμπορευμάτων που διακινούνται μέσω του νησιού ανήλθαν σε 977 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αριθμός που αντιστοιχεί στο 5,2% των συνολικών 18,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τις διακινήσεις σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης