Ιράκ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάιντερ Αλ Αμπάντι

Ιράκ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάιντερ Αλ Αμπάντι

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της χώρας προχώρησε σε νέο υποψήφιο, παρά την άρνηση του νυν πρωθυπουργού αλ Μαλίκι να υποχωρήσει

Ιράκ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χάιντερ Αλ Αμπάντι
Σε διαφορετική υποψηφιότητα από αυτή του νυν πρωθυπουργού του Ιράκ Νούρι Αλ Μαλίκι προχώρησε τελικά ο κυβερνητικός συνασπισμός. Έτσι, ο πρόεδρος του Ιράκ Φουάντ Μασούμ έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο στέλεχος του σιιτικού συναπισμού «Κράτος Δικαίου» Χάιντερ Αλ Αμπάντι.

Ο συνασπισμός είναι ο μεγαλύτερος στην ιρακινή Βουλή και από αυτόν προέρχεται και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της χώρας, Νούρι Αλ Μαλίκι.

Ο κ. Αμπάντι κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής.

Άγνωστο παραμένει το πώς θα αντιδράσει ο κ. Μαλίκι, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν υποχωρεί από την αξίωσή του για μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

Τις τελευταίες ημέρες, είχε γίνει γνωστό ότι ακόμη και το Ιράν, βασικός υποστηρικτής του κ. Μαλίκι, αναζητούσε εναλλακτική λύση για την αντικατάστασή του, με τη σύμφωνη γνώμη του ανώτατου σιίτη θρησκευτικού ηγέτη του Ιράκ, Μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Αλ Χουσεϊνί Αλ Σιστανί.
Κλείσιμο

Οι επικριτές του κ. Μαλίκι τον έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει για πολιτική διακρίσεων κατά της σουνιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της χώρας, η οποία συνέτεινε ώστε η τελευταία να μην αντιδράσει στην προέλαση των τζιχαντιστών σουνιτών του Ισλαμικού Κράτους στο βορρά της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης