Θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα για την αυτονομία της ανατολικής Ουκρανίας;

Θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα για την αυτονομία της ανατολικής Ουκρανίας;

Ο ξένος Τύπος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την μεταστροφή του ισχυρού άντρα του Κρεμλίνου να αναβάλει το δημοψήφισμα της Κυριακής

Θα γίνει τελικά το δημοψήφισμα για την αυτονομία της ανατολικής Ουκρανίας;
Σήμερα αποφασίζουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές για το αν θα υπακούσουν στις προσταγές του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναβάλουν το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής για την αυτονομία της ανατολικής Ουκρανίας, αν και ένας εκ των ηγετών τους τόνισε χτες ότι η κάλπη θα στηθεί κανονικά, στις 11 Μαΐου.  

Πριν από λίγο, ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, Ντένις Πoυσίλιν, δήλωσε ότι οι ρωσόφωνοι δέχονται να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις αρχές του Κιέβου, θεωρούν όμως πως και αυτή τη φορά θα τους εξαπατήσουν.
  
Κλείσιμο
«Ανέκαθεν θέλαμε διάλογο με τις ουκρανικές αρχές. Όμως οι εξελίξεις δείχνουν πως το Κίεβο δεν προτίθεται να ακούσει τα αιτήματά μας και να κάνει διάλογο», δήλωσε πριν από λίγο ο Ντένις Πουσίλιν, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ , «Russia Today» και «Ria Novosti».

Την ίδια ώρα, ο ξένος Τύπος προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την μεταστροφή του ισχυρού άντρα του Κρεμλίνου.

Σε μία προσπάθεια να βγάλει από πάνω του την ρετσινιά του κακού ηγέτη που ευθύνεται για τα τύμπανα πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε χτες τους φιλορώσους αυτονομιστές να αναβάλουν το δημοψήφισμα της Κυριακής που ζητά μεγαλύτερη αυτονομία για τις ρωσόφωνες περιοχές και τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη αποσυρθεί από τα ουκρανικά σύνορα, κάτι για το οποίο διατηρούν τις επιφυλάξεις τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδειξε στη Δύση μέχρι που μπορεί η Μόσχα να τεντώσει το σκοινί, και βεβαίως ο λόγος που χαιρετίζει την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία είναι πως, εάν κάτι δεν του αρέσει από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα έχει το «δικαίωμα» να απαντήσει αναλόγως.  

Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει αν τελικά, αύριο στην στρατιωτική παρέλαση που έχει προγραμματιστεί στην Κριμαία θα παραστεί ο Ρώσος πρόεδρος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει στις εορταστικές  εκδηλώσεις για την 70στή επέτειο από τη νίκη του Κόκκινου Στρατού επί των ναζιστικών στρατευμάτων, είχε γράψει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», αφότου πρώτα παρακολουθήσει στη Μόσχα ανάλογες εκδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησε την αναβολή της στρατιωτικής παρέλασης στη Σεβαστούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι σωστό να γίνονται εορτασμοί την ώρα που στην ανατολική Ουκρανία τα πνεύματα παραμένουν οξυμένα. 
   
Κι ενώ οι φιλορώσοι εξετάζουν σήμερα την πρόταση Πούτιν σε συνεδρίασή τους στο Ντονέτσκ, ο  Ντένις Πούσλιν έσπευσε χτες να τονίσει πως οι ρωσόφωνοι τρέφουν τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν.

«Εάν το κρίνει απαραίτητο, τότε φυσικά θα συζητήσουμε την πρόταση περί αναβολής του δημοψηφίσματος της Κυριακής», είπε.
 
Νωρίτερα, ωστόσο, ο Ρομάν Λιάγκιν, άλλος ηγέτης της εκλογικής επιτροπής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε στο «Associated Press» ότι παρά τα σχόλια του Πούτιν, τα σχέδια για το δημοψήφισμα δεν αλλάζουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης