Φλόριντα: Σπείρα είχε κλέψει φάρμακα αξίας... 80 εκατ. δολαρίων!

Φλόριντα: Σπείρα είχε κλέψει φάρμακα αξίας... 80 εκατ. δολαρίων!

Στα «δίχτυα» των τοπικών Αρχών έπεσαν τρεις άντρες οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον Μάρτιο του 2010 εισέβαλαν σε αποθήκη φαρμακευτικής εταιρείας και λήστεψαν 49 παλέτες με φαρμακευτικά σκευάσματα

Φλόριντα: Σπείρα είχε κλέψει φάρμακα αξίας... 80 εκατ. δολαρίων!
Την περασμένη εβδομάδα,  τοπικό δικαστήριο της πολιτείας της Φλόριντα, απήγγειλε κατηγορίες σε τρεις άντρες , οι οποίοι κατηγορούνται ότι πραγματοποίησαν μια από τις μεγαλύτερες ληστείες στην ιστορία του Κονέκτικατ, τον Μάρτιο του 2010, «αρπάζοντας» φάρμακα συνολικής αξίας 80 εκατ. δολαρίων από αποθήκη στην περιοχή Ενφιλντ.

Οι κλέφτες ανέβηκαν στην οροφή με σκάλες και μπήκαν στο χώρο της αποθήκης χρησιμοποιώντας αναρριχητικά εργαλεία, απενεργοποιώντας παράλληλα το σύστημα ασφαλείας που βρισκόταν μέσα στο κτήριο. Από τη στιγμή που είχαν απόλυτη πρόσβαση, φόρτωσαν 49 παλέτες σε ένα ενιαίο ρυμουλκό - τρακτέρ και έφυγαν προτού κανείς αντιληφθεί την παρουσία τους εκεί. Χρειάστηκε να περάσουν 18 μήνες προτού οι αστυνομικές αρχές εντοπίσουν και κατασχέσουν  τα κλοπιμαία, σε μονάδα αποθήκευσης στη Φλόριντα.

Τα κλεμμένα εμπορεύματα φυσικά  δεν ήταν ούτε χρυσός, ούτε λεφτά, ούτε ηλεκτρικά συστήματα. Ήταν φάρμακα και συγκεκριμένα  χάπια που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της κατάθλιψης, της σχιζοφρένειας και του καρκίνου του μαστού. Ήταν πραγματικά ένα... διαφορετικό είδος ληστείας, μια που επιβολής του νόμου προσπαθεί να ελέγξει. 

Τον Ιούλιο του 2009, η ίδια συμμορία είχε εισβάλει στην φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline του Τσέστερφιλντ της Βιρτζίνια, αποσπώντας εμφυσήματα φαρμακευτικής αγωγής, συνολικής αξίας 4,3 εκατ. δολαρίων. Εκείνη τη χρονιά είχα σημειωθεί 50 ληστείες που σχετίζονταν με φαρμακευτικές εταιρείες σε όλες τις ΗΠΑ και οι αρχές εξετάζουν τη συμμετοχή του συγκεκριμένου «τρίο» σε κάποια από αυτές, ενώ εκτιμούν ότι η συνολική λεία από τις συγκεκριμένες πρωτότυπες κλοπές μπορούν να φτάσουν και τα 200 εκατ. δολάρια!

Ο κίνδυνος για το κοινό δημιουργείται αν οι κλέφτες αποφασίσουν να κρατήσουν για ένα διάστημα τα προϊόντα, με αποτέλεσμα αυτά να λήγουν και να γίνονται επικίνδυνα.
Κλείσιμο

«Αν ρίξουν τα προϊόντα στην αγορά αμέσως μετά την κλοπή, θα συλληφθούν. Αν περιμένουν πάρα πολύ, δημιουργείται πρόβλημα με τη διάρκεια ζωής των φαρμάκων» δηλώνει ο Στιβ Μπρόζακ, πρόεδρος της WBB Securities, μιας επενδυτικής εταιρείας που εστιάζει στη φαρμακοβιομηχανία.

Τον Απρίλιο του 2013, εκλάπη από τη NovoNordisk στη Β. Καρολίνα ένα φορτηγό με κατεψυγμένη ινσουλίνη, αξίας άνω των 10,9 εκ. δολαρίων. Μήνες αργότερα, ο FDA ανέφερε αρκετά περιστατικά διαβητικών που προσήλθαν στα επείγοντα με επικίνδυνα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η έρευνα των περιστατικών οδήγησε στην κλεμμένη ινσουλίνη, η οποία δεν είχε αποθηκευτεί σε κατάλληλες συνθήκες ψύξης.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τα προϊόντα τους. Η FreightWatch συμβουλεύει τις εταιρείες να προσλαμβάνουν προσωπικό ασφαλείας για την προστασία των μεγάλων αποστολών. Στις άλλες περιπτώσεις, μπορούν να εγκαταστήσουν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα φορτηγά τους.

Ο FDA έχει κλιμακώσει τις προσπάθειές του, εκδίδοντας προειδοποιήσεις για το κοινό, συνεργαζόμενος με τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους χονδρέμπορους, τα φαρμακεία και την αστυνομία και δημοσιεύοντας τους αριθμούς παρτίδων των κλεμμένων φαρμάκων σε ένα website.

«Ο FDA τονίζει ότι είναι ευθύνη του καθενός που συμμετέχει στην αλυσίδα διανομής φαρμάκων να ελέγχει προσεκτικά και να φροντίζει για την ποιότητα των προϊόντων που πουλά» δήλωσε ο κ. Gasparoli. «Αν δεν υπάρχει ισχυρή αγορά για τη διοχέτευση αυτών των κλεμμένων αγαθών, οι κλέφτες θα στραφούν αλλού.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης