Δείτε ρωσικά άρματα να προελαύνουν σε ουκρανικό έδαφος

Δείτε ρωσικά άρματα να προελαύνουν σε ουκρανικό έδαφος

«Η εντολή να πραγματοποιηθεί χρήση βίας κατά των πολιτών έχει ήδη δοθεί και αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δε σταματήσει, τότε ο αριθμός των νεκρών διαρκώς θα αυξάνεται. Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση», υποστηρίζει ο Ρώσος υπουργός Αμύνης

Δείτε ρωσικά άρματα να προελαύνουν σε ουκρανικό έδαφος

Την ώρα που η κρίση στην Ουκρανία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις μετά και το θάνατο πέντε φιλορώσων αυτονομιστών στο Σλαβιάνσκ, η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στην ουκρανική… πρόκληση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμύνης της χώρας, Σεργκέι Σόιγκου, η Μόσχα «αναγκάζεται» να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις στα ουκρανικά σύνορα ώστε να «αποθαρρύνει» το Κίεβο από το να «ασκήσει βία στους πολίτες του».

Κλείσιμο

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σόιγκου κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης στη Μόσχα: «Η εντολή να πραγματοποιηθεί χρήση βίας κατά των πολιτών έχει ήδη δοθεί και αν αυτή η στρατιωτική μηχανή δε σταματήσει, τότε ο αριθμός των νεκρών διαρκώς θα αυξάνεται. Είμαστε αναγκασμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση».

Μετά την απόφαση των στρατιωτικών γυμνασίων, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, έστειλε μήνυμα στη Μόσχα καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, να πάψει να αναμειγνύεται εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας και να σταματήσει τον «εκβιασμό» της.

Όπως είπε, η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά στην «τρομοκρατική απειλή» και κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι «υποστηρίζει ανοιχτά τους δολοφόνους και τους τρομοκράτες».

Παράλληλα απαίτησε από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθούν σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών εντός 48 ωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Κίεβο.

Κατά το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, βάσει όσων προβλέπονται στο Έγγραφο της Βιέννης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η ουκρανική κυβέρνηση δικαιούται να λάβει ενημέρωση για τους σκοπούς και άλλες λεπτομέρειες των γυμνασίων αυτών εντός 48 ωρών από την υποβολή σχετικού αιτήματος — δηλαδή ως τις 15:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία, θέτουν εν αμφιβόλω τη νομιμότητα των ουκρανικών προεδρικών εκλογών, της 25ης Μαΐου.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια τέτοια εξέλιξη όπως οι εγκληματικές ενέργειες από αυτούς στο Κίεβο (...) θέτουν σοβαρά εν αμφιβόλω την νομιμότητα των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάιο», είπε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κάνει λόγο για «εξαιρετικά ασταθή κατάσταση στην Ουκρανία».

Παρ’όλα αυτά ο εκπρόσωπος του οργανισμού που βρίσκεται στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει την παρουσία ρωσικού στρατού στα σύνορα της χώρας.

«Συγκεντρώνουμε στοιχεία και περιγράφουμε όσα βλέπουμε και όσα δε βλέπουμε. Πιστεύω ότι θα κατανοήσετε αν σας πως το εξής: αν ήμασταν 100% βέβαιοι με σαφείς αποδείξεις (για την παρουσία ρωσικών δυνάμεων) θα το γνώριζα», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle ο Κλάους Ζίλικενς.

Παράλληλα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος Σάιμον Οστρόφσκι, ο οποίος κρατείτο από φιλορώσους αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, αφέθηκε ελεύθερος, σύμφωνα με δημοσιογράφο του καναδικού δικτύου CBC.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, ο Φρασνουά Μπελανζέρ, ο οποίος συνομίλησε με τον Οστρόφκσι, ο δημοσιογράφος χτυπήθηκε από τους αυτονομιστές που του έδεσαν τα χέρια και τα μάτια.


 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης