Ο Πούτιν επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας

Ο Πούτιν επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας

Και η  ΕΕ υπέγραψε την πολιτική συμφωνία σύνδεσής της με την Ουκρανία - Συνεχίζεται και η «ανταλλαγή» κυρώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία - Στο «παιχνίδι» και η Ιαπωνία

Ο Πούτιν επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας
Ολοένα και περισσότερο βαθαίνει σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο το ρήγμα ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία και την απόφαση της Μόσχας να προσαρτήσει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι δύο πλευρές αναβιώνοντας εν μέρει εποχές «Ψυχρού Πολέμου» επιδίδονται σε συνεχείς παράλληλες κινήσεις που τις εμφανίζουν να παραμένουν αμετακίνητες στις επιλογές τους την ώρα που επεκτείνονται οι εκατέρωθεν κυρώσεις. Από τη μια η Δύση να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και από την άλλη η Ρωσία να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ρωσόφιλων στην περιοχή.

Κλείσιμο
Έτσι την ώρα που στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσενιούκ, συνυπέγραφε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, το πολιτικό μέρος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμφωνία που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των ραγδαίων εξελίξεων στην Ουκρανία όταν ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να προχωρήσει στην υλοποίησή της, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια πανηγυρική τελετή επικύρωνε και ο ίδιος τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά την έγκρισή της από τη ρωσική Άνω Βουλή..






Συνεχίζονται και οι κυρώσεις

Εκτός, όμως, από τις θετικές κινήσεις, Δύση και Ρωσία συνεχίζουν απτόητες και την επιβολή κυρώσεων - που για την ώρα περιορίζονται μόνο σε οικονομικό και... ταξιδιωτικό επίπεδο - σε βάρος αξιωματούχων των δύο χωρών με την Ουάσινγκτον να ανακοινώνει την Πέμπτη κυρώσεις σε βάρος 20 Ρώσων και τη Μόσχα να απαντά με «τιμωρία» εννέα αμερικανών πολιτικών προσώπων.

Ενδεικτική, πάντως, του αντίκτυπου που δεν έχουν τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί είναι η αντίδραση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο άκουσμα της είδησης ότι η τράπεζα Bank Rossiy «θα παγώσει από δολάρια». «Εγώ πάντως θα εξακολουθήσω να καταθέτω τον μισθό μου σε λογαριασμό της τράπεζας» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Στο «παιχνίδι» και το Τόκιο

Η τελευταία ψηφίδα στο διπλωματικό-οικονομικό παζλ που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες ήρθε από την Ιαπωνία, η οποία σύμφωνα με το ιαπωνικό τηλεοπτικό κανάλι NHK, προτίθεται να ανακοινώσει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία στη σύνοδο των G7 που συγκάλεσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια. Η βοήθεια σύμφωνα με την ίδια πηγή θα αφορά τη χορήγηση δανείων και άλλης οικονομικής βοήθεια για έργα υποδομής και άλλα δημόσια έργα σε συνεργασία με το ΔΝΤ.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης