Ρωσία: Η Άνω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας

Ρωσία: Η Άνω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε η Μέρκελ


Ρωσία: Η Άνω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση της Κριμαίας
Η ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, επικύρωσε τη συνθήκη προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Η συνθήκη είχε επικυρωθεί χθες από την ρωσική Δούμα.

Κλείσιμο
Μένει η επικύρωση της συνθήκης από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας σε πανηγυρική τελετή παρουσία των προέδρων και των δύο σωμάτων του ρωσικού κοινοβουλίου.

Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία


Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες να επεκτείνουν τη λίστα των στοχευμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξ αιτίας της κρίσης στην Ουκρανία με 12 επιπλέον ονόματα και προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να ληφθούν περαιτέρω οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί.

«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα ζήτημα αντιποίνων. Πρόκειται για ένα εργαλείο πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες. «Στόχος μας είναι να σταματήσουμε τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον την Ουκρανίας» είπε.

Τα 12 νέα ονόματα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή, περιλαμβάνουν κάποιους «πραγματικά υψηλόβαθμους» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ. Πλέον ο αριθμός των προσώπων στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις ανήλθε σε 33 που μαζί με τα πρόσωπα στα οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι Ηνωμένες Πολιτείες επικαλύπτει τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η ΕΕ έλαβε επίσης μέτρα για την εφαρμογή «οικονομικών, εμπορικών και χρηματοοικονομικών περιορισμών όσον αφορά την Κριμαία », δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αυτό θα σημάνει «περιορισμό των προϊόντων από την Κριμαία », όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ακύρωσαν επίσης την προγραμματισμένη για τις 3 Ιουνίου σύνοδο κορυφής με τη Ρωσία, αλλά δεν προχώρησαν στην επιβολή απ' ευθείας οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Τα μέτρα αυτά θα έρθουν, εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση στην Ουκρανία, προειδοποίησαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ. «Βλέπουμε ότι η σκιά των κυρώσεων έχει ήδη μια επίδραση στο επενδυτικό κλίμα της Ρωσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να στείλει μια αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία, εάν ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αποτύχει να υποβάλει τη δική του αποστολή.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει οικονομικά τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, με την προϋπόθεση ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το οποίο το Κίεβο διεξάγει συνομιλίες που έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και αναμένεται σύντομα συμφωνία.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες η ΕΕ είναι έτοιμη να στείλει παρατηρητές στην Ουκρανία, αλλά θα προτιμούσε αυτό να γίνει υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ του πανευρωπαϊκού φύλακα ασφαλείας.

Η Μέρκελ αρνήθηκε να πει πόσα ονόματα θα προστεθούν στη μαύρη λίστα των προσώπων που υπόκεινται σε απαγόρευση χορήγησης βίζας και του μέτρου της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων αλλά ανέφερε ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις έως τώρα κυρώσεις των 21 αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC World δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες σημείωσαν σημαντική πρόοδο στις συζητήσεις για το πώς θα απαντήσουν στις ρωσικές κινήσεις. «Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο, ισχυρό και συνεκτικό μήνυμα» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.



Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού( ΕΕ και ΗΠΑ) υπάρχει επιφυλακτικότητα σχετικά με την εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. Η Ρωσία και η ΕΕ βρίσκονται κοντά ως εμπορικοί εταίροι, και πολλά από τα μπλοκ των χωρών της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την Πέμπτη ότι τα οικονομικά μέτρα «θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια οικονομία».

Νωρίτερα την Πέμπτη , ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενέκρινε κυρώσεις σχετικά με βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, εάν η Μόσχα δεν αλλάξει πορεία στο ζήτημα της Ουκρανίας. «Δεν είναι το αποτέλεσμα που προτιμάμε» είπε ο Ομπάμα, προειδοποιώντας , ωστόσο, ότι η ανάπτυξη του ρωσικού στρατού «έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδρομές στη νότια και ανατολική Ουκρανία». Η Ρωσία πάντως διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι τα παραταγμένα στρατεύματά της δεν θα διασχίσουν τα σύνορα της Ουκρανίας . «Είναι εκεί για ασκήσεις» είπε ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου στον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέγκελ, σύμφωνα με το Πεντάγωνο .

Η Ρωσία με τη σειρά της απάντησε με αντίποινα στις αμερικανικές κυρώσεις κατά εννέα αξιωματούχων των ΗΠΑ μεταξύ των οποίων ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν και ο πρόεδρος της Βουλής επίσης ρεπουμπλικάνος Τζον Μπένερ. «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία Θα απαντήσουμε καταλλήλως σε κάθε εχθρική ενέργεια ανέφερε ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης.

Στο Κίεβο εν τω μεταξύ αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την προσωρινή κυβέρνηση έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στον καθορισμό των προτεραιοτήτων για την οικονομική διακυβέρνηση και τις μεταρρυθμίσεις.

Στη Μόσχα , ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι –μουν εξέφρασε τη « βαθιά του ανησυχία » για την κατάσταση στην Κριμαία , σε συνάντηση με τον πρόεδρο Πούτιν . Ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μεταβεί στο Κίεβο για συνομιλίες με την προσωρινή της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης