Ρέντζι: Ετοιμάζεται για το δεύτερο «τεστ» στο ιταλικό κοινοβούλιο

Ρέντζι: Ετοιμάζεται για το δεύτερο «τεστ» στο ιταλικό κοινοβούλιο

Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης μετά το χθεσινό «si» της Γερουσίας – «Εσύ, Ματέο Ρέντζι και ο υπουργός (Οικονομικών) Πάντοαν, είστε παιδιά της τρόικας», του επιτέθηκε βουλευτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων

Ρέντζι: Ετοιμάζεται για το δεύτερο «τεστ» στο ιταλικό κοινοβούλιο

«Οκ, η Γερουσία, τώρα η Βουλή. Μετά ξεκινά σοβαρά η δουλειά. Αύριο σχολεία, εργαζόμενοι, επιχειρηματίες, δήμαρχοι», με αυτό το tweet ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι καλημέρισε (στις επτά το πρωί) τους 880.000 followers, μετά την επιτυχή αν και σκληρή μάχη του στη Γερουσία.

Η χθεσινοβραδινή διαδικασία αποδείχθηκε αρκετά απαιτητική για τον 39χρονο πρωθυπουργό, καθώς τελικά έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με μόλις 169 ψήφους, τέσσερις ψήφους λιγότερες από αυτές που έλαβε ο προκάτοχός του, Ενρίκο Λέτα.

Κλείσιμο

Τώρα, καλείται να περάσει το δεύτερο τεστ του αυτή τη φορά στο ιταλικό κοινοβούλιο, αγώνας που αναμένεται να είναι περισσότερο εύκολος, τα αποτελέσματα του οποίου θα γνωστοποιηθούν μετά τις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

Ωστόσο, η συζήτηση που ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις βουλευτών από όλα τα κόμματα, ήταν εκρηκτική κυρίως έπειτα από την ομιλία του επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Φάμπιο Σιμπίλια.

«Ε, Ματέο, ξύπνα!», φώναξε στον Ρέντζι, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της προέδρους της ιταλικής Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, η οποία κάλεσε σε τάξη τον βουλευτή.

Παρά την παράκλησή της να διατηρήσει μία συμπεριφορά σύμφωνη με το περιβάλλον της βουλής, ο Σιμπίλια, συνέχισε προκαλώντας και απευθυνόμενος στον ενικό στον νέο πρωθυπουργό.

«Εσύ, Ματέο Ρέντζι και ο υπουργός (Οικονομικών) Πάντοαν, είστε παιδιά της τρόικας. Τα σημεία του προγράμματος της κυβέρνησης αποτελούν εδώ και μήνες τμήμα εγγράφου της Ubs», είπε σε έντονο τόνο ο βουλευτής, προκαλώντας και πάλι αντιδράσεις.

Ωστόσο, ο Ρέντζι επίθεση δέχθηκε όχι μόνο από αντίπαλα κόμματα, αλλά και από το Δημοκρατικό Κόμμα, με τον βουλευτή Πίπο Τσιβάτι να του λέει ότι έσφαλε.

«Γεια σου Ματέο. Ήθελα να σου πω ότι κάνεις λάθος. Και εγώ ονειρεύτηκα ότι η γενιά μας θα ανέβαινε στην εξουσία, αλλά ήλπιζα ότι θα γινόταν με την ψήφο του λαού», δήλωσε ο Τσιβάτι, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό του Ρέντζι από το 2010.

«Πιστεύω ότι εκφράζω τη δυσαρέσκεια πολλών ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. Μία δυσαρέσκεια πολύ έντονη. Αν αποφάσισα να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, το έκανα γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να γκρεμίσουμε τα πάντα», πρόσθεσε ο Τσιβάτι, αποσπώντας χειροκροτήματα από βουλευτές του κόμματός του.

Την ίδια ώρα, εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε η εικόνα του εδράνου του 39χρονου πρώην δημάρχου της Φλωρεντίας, το οποίο μετέτρεψε σε κανονικό γραφείο.

Έγγραφα, εφημερίδες, ακόμα και το βιβλίο του Χαρούκι Μουρακάμι «Για τι πράγμα μιλάω όταν μιλάω για το τρέξιμο», ηλεκτρονικός υπολογιστής, ταμπλέτα, καφές, χυμός φρούτων… όλα βρήκαν τη θέση τους στο πνιγμένο από αντικείμενα έδρανο.

«Ναι, το καταλάβαμε Ματέο. Διαβάζεις», «Ο Ρέντζι επέλεξε το βιβλίο του Μουρακάμι για να κερδίσει τους χίπστερ», «Ο Ρέντζι διαβάζει Μουρακάμι. Υπάρχει ελπίδα. Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου ενωθείτε», ήταν μόνο μερικά από τα σχόλια χρηστών του Twitter που με μπόλικη ειρωνεία και τιτιβίσματα σχολίασαν τη λογοτεχνική επιλογή του νέου πρωθυπουργού.









Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης