Αντα Κολάου: Η Ισπανίδα που μάχεται κατά των εξώσεων

Αντα Κολάου: Η Ισπανίδα που μάχεται κατά των εξώσεων

Βοηθάει τους πολίτες να επαναδιαπραγματευτούν με τις τράπεζες τα στεγαστικά τους δάνεια

Αντα Κολάου: Η Ισπανίδα που μάχεται κατά των εξώσεων
Από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2008, 350.000 οικογένειες έχουν χάσει τα σπίτια τους στην Ισπανία επειδή αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο, την ίδια στιγμή που στη χώρα τα άδεια σπίτια είναι 3.500.000, ενώ το 14% των σπιτιών στην χώρα βρίσκεται στην ιδιοκτησία των τραπεζών.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση αλλά και τις πολλές αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στην Ισπανία την διετία 2008- 2009 από ανθρώπους που οι τράπεζες τους πήραν τα σπίτια, η Αντα Κολάου ίδρυσε το 2009 στη Βαρκελώνη την οργάνωση "Πλατφόρμα Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις", με σκοπό να βοηθά με την παροχή νομικών κυρίως συμβουλών, τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από κατασχέσεις, αλλά και όσους έχουν ήδη χάσει το σπίτι τους να βοηθηθούν στην ανεύρεση νέας κατοικίας.

Κλείσιμο
Η οργάνωση εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλη την Ισπανία και σήμερα διαθέτει 65 δίκτυα μόνο στην Καταλονία και άλλα 150 σε όλη την χώρα. Ο νόμος για τις κατασχέσεις στην Ισπανία είναι από το 1946 και επιτρέπει στις τράπεζες να προχωρούν σε κατασχέσεις ακόμα και αν ο ιδιοκτήτης χρωστά μόνο την δόση ενός μήνα.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της Οργάνωσης ήταν ότι συγκέντρωσε 1,4 εκατ. υπογραφές υπέρ της Λαϊκής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας που είχε σκοπό να αλλάξει η απαρχαιωμένη νομοθεσία για τις κατασχέσεις σε τρία σημεία, την αναστολή υλοποίησης των εξώσεων,την διαγραφή των οφειλών των πολιτών που ήδη έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους,αλλά και την εξεύρεση επιδοτούμενης ή δωρεάν κατοικίας για όσους έχασαν τα σπίτια τους από κατάσχεση.

Να σημειωθεί ότι ο νόμος του 1946 για τις κατασχέσεις προβλέπει ότι ο οφειλέτης ακόμα και αν χάσει το σπίτι του σε κατάσχεση υποχρεούται να καταβάλει στην τράπεζα μέρος των οφειλομένων δόσεων.

Τελικά ένα νέο νομοσχέδιο για τις κατασχέσεις έγινε νόμος του κράτους τον περασμένο Μάιο στην Ισπανία το οποίο βασίστηκε στις προτάσεις της Οργάνωσης της Κολάου και πραγματικά αποτελεί νίκη των προσπαθειών της αφού με βάση τον νέο νόμο "παγώνουν" για δύο χρόνια οι κατασχέσεις σε οικογένειες που έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 19.200 ευρώ και έχουν τρία παιδιά ή σε οικογένειες με ένα παιδί κάτω των τριών ετών ή σε οικογένειες που φιλοξενούν εξαρτημένα άτομα.

Ακόμα ο νέος νόμος επιβάλει στις τράπεζες να επαναδιαπραγματευτούν τα στεγαστικά δάνεια με τους δανειολήπτες και να συμφωνήσουν σε έκπτωση 35% αν ο οφειλέτης εξοφλήσει το δάνειο  εντός μιας δεκαετίας και έκπτωση 20% αν η αποπληρωμή του δανείου ολοκληρωθεί εντός εικοσαετίας.

Η Αντα Κολάου δηλώνει για την Οργάνωσή της στο BBC:"Οταν διοργανώσαμε τις πρώτες μας συναντήσεις με ανθρώπους που είχαν πληγεί από τον νόμο αυτόν, περιμέναμε να δούμε συσσωρευμένη οργή. Αντίθετα, είδαμε θλίψη και ντροπή. Οι άνθρωποι ντρέπονταν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους λες και έφταιγαν αυτοί. Γιατί η κυβέρνηση τους είχε πείσει πως εκείνοι ευθύνονταν για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Ισπανία. Και το μήνυμα της κυβέρνησης επαναλαμβανόταν καθημερινά στις τηλεοράσεις".

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης