ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν

ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν

Στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων, βασανιστήρια, βιασμοί, απαγωγές, συνθήκες δουλείας, λιμοκτονία - Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την κατάσταση γενοκτονία - Καταγγελίες για «φρικιαστικά ιατρικά τεστ βιολογικών και χημικών όπλων» 

ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο Κιμ Γιονγκ-Ουν
Ένοχο για πολυάριθμα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κρίνει το καθεστώς της Βορείου Κορέας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που παρουσίασε, σήμερα, την έκθεσή του, καλώντας της διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση, καθώς δεν μπορεί πλέον να επικαλείται άγνοια.
 
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Αυστραλός συνταξιούχος αρχιδικαστής κ. Μάικλ Κίρμπι, οι αρχηγοί των δυνάμεων ασφαλείας της Βόρειας Κορέας και πιθανόν ακόμη και ο ίδιος ο Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν, διατάσσουν συστηματικά βασανιστήρια, προκαλούν λιμοκτονίες και προχωρούν σε μαζικούς φόνους που πλησιάζουν σε γενοκτονία.
 
Κλείσιμο
«Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τόσοι και τόσοι άνθρωποι είπαν: Δεν ξέραμε», δήλωσε ο κ. Κίρμπι, παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους στο κτίριο του ΟΗΕ στη Γενεύη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, για την περίπτωση της Βόρειας Κορέας και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που καταγγέλλονται στην έκθεση, «τώρα η διεθνής κοινότητα ξέρει. Δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να δικαιολογηθεί μια απουσία δράσης λέγοντας: Δεν ξέραμε».
 
Όσων αφορά στους υπεύθυνους για την διάπραξη αυτών των εγκλημάτων, ο κ. Κίρμπι δήλωσε πως «μπορεί να είναι εκατοντάδες», τονίζοντας ότι και ο Ανώτατος Ηγέτης Κιμ Γιονγκ-Ουν φέρει «ένα μεγάλο μερίδιο της ευθύνης». Μάλιστα, οι ερευνητές του ΟΗΕ έχουν ενημερώσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη, πως συμβουλεύουν τον ΟΗΕ να παραπέμψει τη Βόρεια Κορέα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ώστε να εξασφαλισθεί πως θα λογοδοτήσουν οι όποιοι ένοχοι, «περιλαμβανομένου ενδεχομένως και εσάς του ιδίου».
 
Επίσης, οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα, με βάση τις αποδείξεις και τις μαρτυρίες και για τους οποίους συνιστούν στον ΟΗΕ να τους επιβάλει κυρώσεις.
 
Ενώ ερευνητές του ΟΗΕ αναφέρουν, ότι είπαν επίσης στον κύριο σύμμαχο του Κιμ, την Κίνα, ότι ενδέχεται «να διευκολύνει και να υποθάλπει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στέλνοντας μετανάστες και λιποτάκτες πίσω στη Βόρεια Κορέα, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια και εκτέλεση – μια κατηγορία την οποία έχουν απορρίψει κινέζοι αξιωματούχοι.
 
«Κατηγορηματικά και πλήρως», απορρίπτει την έκθεση η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας την ως «προϊόν πολιτικοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της ΕΕ και της Ιαπωνίας, σε συμμαχία με την εχθρική πολιτική των ΗΠΑ». Ενώ, η διπλωματική αποστολή της Βόρειας Κορέας στη Γενεύη, απέρριψε τα ευρήματα λίγο πριν δημοσιοποιηθούν, αναφέροντας στη δήλωσή τους, ότι «θα συνεχίσουμε να απαντάμε έντονα και μέχρι τέλους σε οποιαδήποτε προσπάθεια για αλλαγή καθεστώτος και σε οποιαδήποτε πίεση υπό το πρόσχημα της "προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων"».
 
Σημειώνεται, ότι η άνευ προηγουμένου δημόσια προειδοποίηση και μομφή προς έναν εν ενεργεία αρχηγό κράτους, από την Επιτροπή Έρευνας του ΟΗΕ, είναι πιθανό να περιπλέξει τις προσπάθειες για να πεισθεί η χώρα να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, καθώς και τις πολεμοχαρείς αντιπαραθέσεις της με τη Νότια Κορέα και τη Δύση.
 
Καθώς μια παραπομπή στο ΔΠΔ δεν είναι πιθανή, δεδομένου του πιθανότατου βέτο της Κίνας σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση εκ μέρους δυτικών δυνάμεων, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γίνονται επίσης σκέψεις να συσταθεί κάποιας μορφής ειδικό δικαστήριο για τη Βόρεια Κορέα, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters διπλωματικές πηγές και πηγές στον ΟΗΕ. «Συγκεντρώσαμε όλες τις μαρτυρίες και δεν μπορούμε απλώς να σταματήσουμε και να περιμένουμε 10 χρόνια. Η ιδέα είναι να συνεχισθεί η δουλειά», δήλωσε μια πηγή.
 
372 σελίδες με εγκλήματα κατέγραψε ο ΟΗΕ
 
Για εγκλήματα που παραπέμπουν στους Ναζί, εκανε λόγο ο κ. Κίρμπι, που δήλωσε στο Reuters ότι η ομάδα του τα έχει καταγράψει όλα σε μία έκθεση 372 σελίδων. «Μερικά απ' αυτά είναι εντυπωσιακά παρόμοια», με όσα διαπράχθηκαν από τους Ναζί κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε.
 
«Δόθηκαν μαρτυρίες... σχετικά με τα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων για μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που ήταν υποσιτισμένοι, που ουσιαστικά πέθαναν από την πείνα και στη συνέχεια τους έβαλαν σε δοχεία και τους έκαψαν και μετά τους έθαψαν. . . Η διαχείριση των πτωμάτων είναι καθήκον των άλλων κρατουμένων στα στρατόπεδα», δήλωσε, με την έκθεση να αναφέρει ότι η εξόντωση πολιτικών κρατουμένων κατά τις πέντε περασμένες δεκαετίες μπορεί να ισοδυναμεί με γενοκτονία.
 
Στην έκθεση των ανεξάρτητων ερευνητών, καταγράφονται ωμότητες που περιλαμβάνουν φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς, απαγωγές, συνθήκες δουλείας, λιμοκτονία και εκτελέσεις. «Η σοβαρότητα, η κλίμακα και η φύση αυτών των παραβιάσεων αποκαλύπτουν ένα κράτος με το οποίο δεν μπορεί να παραλληλισθεί με κανένα άλλο στο σύγχρονο κόσμο», προστίθεται.
 
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν επιβεβαιώσει, ακόμη, τις καταγγελίες για «φρικιαστικά ιατρικά τεστ βιολογικών και χημικών όπλων», σε ανάπηρους και σε πολιτικούς κρατουμένους, αλλά αναφέρουν πως θα ερευνήσουν περαιτέρω.
 
Τα ευρήματα, προέκυψαν από μια έρευνα ενός χρόνου. Στην τριμελή Επιτροπή Έρευνας δεν επιτράπηκε η είσοδος στη Βόρεια Κορέα, έτσι η Επιτροπή συγκέντρωσε δημόσιες μαρτυρίες από αποσκιρτήσαντες, στη διάρκεια ακροαματικών συνεδριάσεων στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ανάμεσα σ' αυτούς που αποσκίρτησαν, είναι ο Σιν Ντονγκ-Χιούκ, ο οποίος έδωσε φρικτές περιγραφές για τη ζωή του και τη δραπέτευσή του από ένα στρατόπεδο κρατουμένων. Όταν ήταν 13 χρόνων, ενημέρωσε ένα φρουρό της φυλακής για το σχέδιο της μητέρας του και του αδελφού του να δραπετεύσουν, με αποτέλεσμα να εκτελεσθούν και οι δύο, σύμφωνα με ένα βιβλίο με θέμα τη ζωή του που έχει τίτλο «Δραπέτευση από το Στρατόπεδο 14».
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι καταχρήσεις διαπράττονται κυρίως από αξιωματούχους σε οργανισμούς, οι οποίοι λογοδοτούν τελικά στον Κιμ – κρατική ασφάλεια, υπουργείο Λαϊκής Ασφάλειας, στρατός, δικαστικό σώμα και Εργατικό Κόμμα της Κορέας. «Μπορεί κανείς να συμπεράνει πως οι αξιωματούχοι, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενεργούν υπό το δικό σας προσωπικό έλεγχο», γράφει ο κ. Κίρμπι στην τρισέλιδη επιστολή προς τον Κιμ, που δόθηκε στη δημοσιότητα ως μέρος της έκθεσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης