Ομπάμα – Ολάντ: Για ευρωπαϊκά, πυρηνικά, κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα… παιδιά τους μίλησαν οι δύο ηγέτες

Ομπάμα – Ολάντ: Για ευρωπαϊκά, πυρηνικά, κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα… παιδιά τους μίλησαν οι δύο ηγέτες

Στη Γαλλία τον ερχόμενο Ιούνιο ο Μπαράκ Ομπάμα – Κοινή συνέντευξη Τύπου από το Λευκό Οίκο

Ομπάμα – Ολάντ: Για ευρωπαϊκά, πυρηνικά, κλιματική αλλαγή, αλλά και για τα… παιδιά τους μίλησαν οι δύο ηγέτες

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης στο Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, οι δύο ηγέτες μίλησαν για την καλή σχέση που συνδέει τις δύο χώρες, καθώς και για τη συνεργασία τους σχετικά με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα επισκεφθεί τη Γαλλία τον ερχόμενο Ιούνιο για την επέτειο της απόβασης της Νορμανδίας.

«Το ότι χρησιμοποιείται η ελευθερία για να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, αυτό κάνει τη Γαλλία έναν από τους πιο στενούς συμμάχους μας», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην έναρξη της ομιλίας του.

Κλείσιμο

Ο Ομπάμα αναφερόμενος στο ζήτημα του Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα, σχολίασε πως η Γαλλία στήριξε τις προτάσεις των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να παίξουν σημαντικό ρόλο στο ζήτημα των πυρηνικών.

Ερωτηθέντες από δημοσιογράφο των New York Times για την πρόοδο των συνομιλιών σχετικά με το παραπάνω ζήτημα, ο Ομπάμα δήλωσε πως η κατάσταση στη Συρία είναι κακή και επηρεάζει τη γύρω περιοχή, απειλώντας τη διεθνή ασφάλεια.

«Αποτελεί μία από τις προτεραιότητές μας το ζήτημα της Συρίας. Η Γενεύη 1 οδήγησε στη δέσμευση ώστε να προστατευθεί το κράτος της Συρίας. Επρόκειτο για την πρώτη επαφή ανάμεσα στις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων. Όχι μόνο θα ασκήσουμε πιέσεις στο καθεστώς Άσαντ, αλλά και το Ιράν και τη Ρωσία», δήλωσε ο Ομπάμα, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει «στρατιωτική λύση» στο ζήτημα.

Την ίδια ώρα, υποστήριξε ότι Γαλλία και ΗΠΑ θα τηρήσουν την επιβολή των κυρώσεων σχετικά με το Ιράν, αν η χώρα δεν τηρήσει όσα υποσχέθηκε σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Τα χημικά όπλα πρέπει να καταστραφούν πλήρως», επισήμανε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να πει ότι η Γαλλία είναι ο καλύτερος εταίρος των ΗΠΑ, ο Ομπάμα απάντησε: «Έχω δύο κόρες είναι υπέροχες και δε θα επέλεγα ανάμεσά τους και έτσι νιώθω για τους ευρωπαίους εταίρους, όλοι είναι υπέροχοι με τον τρόπο τους. Η συνεργασία ανάμεσα σε Ευρώπη και ΗΠΑ είναι ισχυρή και αυτό είναι καλό για τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο γιατί δρούμε κάτω από δεσμεύσεις».

Στην ίδια ερώτηση και με ανάλογη διάθεση χιούμορ ο Ολάντ απάντησε: «Έχω τέσσερα παιδιά επομένως είναι ακόμα πιο δύσκολο να κάνω επιλογή. Δεν προσπαθούμε να γίνουμε οι αγαπημένοι κάποιου. Με τις ΗΠΑ μοιραζόμαστε κοινές αξίες και οι απόψεις συγκλίνουν γύρω από κάποια θέματα».

Οι δυο ηγέτες αναφέρθηκαν και στην υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και την NSA, αναφέροντας ότι προχωρούν σε κοινό μονοπάτι με την εμπιστοσύνη να έχει ανακτηθεί βασισμένη στο σεβασμό, έπειτα από τις αποκαλύψεις ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας παρακολουθούσε τις συνομιλίες ευρωπαίων ηγετών.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Ομπάμα σχολίασε πως οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα, με τη Γαλλία να έχει προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομίας, στέλνοντας μήνυμα σε Αμερικανούς να επενδύσουν στη Γαλλία, αλλά και σε Γάλλους να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

Παρά τα όσα θέματα έθιξαν οι δύο ηγέτες και παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκαν, κανείς δημοσιογράφος δεν έθεσε την πιο καυτή ερώτηση για τις φήμες που θέλουν τον Μπαράκ Ομπάμα να διατηρεί ερωτική σχέση με τη Μπιγιονσέ, ενώ κανένας εκπρόσωπος Τύπου δεν επανέλαβε την ερώτηση που είχε κάνει δημοσιογράφος στον Ολάντ σχετικά με το δεσμό του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ, αφήνοντας χωρίς... υλικό τα σκανδαλοθηρικά περιοδικά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης