Πάνω από 1.000 οι νεκροί στο Νότιο Σουδάν εκτιμά ο ΟΗΕ

Πάνω από 1.000 οι νεκροί στο Νότιο Σουδάν εκτιμά ο ΟΗΕ

Περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται από τις 15 Δεκεμβρίου και ότι 60.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν

Πάνω από 1.000 οι νεκροί στο Νότιο Σουδάν εκτιμά ο ΟΗΕ

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις στο Νότιο Σουδάν «θα ξεπεράσουν κατά πολύ» τους χίλιους, απολογισμό που είχε κάνει ο ΟΗΕ, επεσήμανε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του οργανισμού.

«Γνωρίζουμε ότι θα ξεπεράσουν κατά πολύ τον αριθμό των χιλίων (νεκρών), για τον οποίο είμαστε βέβαιοι», δήλωσε στον Τύπο ο επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης Ερβέ Λαντσού, χωρίς όμως να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Κλείσιμο

Ο ίδιος εκτίμησε ότι περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται από τις 15 Δεκεμβρίου και ότι 60.000 έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν.

Ο Λαντσού επεσήμανε ότι επιπλέον κυανόκρανοι θα αναπτυχθούν «τις επόμενες ημέρες», ώστε να ενισχυθεί η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα. Οι περίπου επιπλέον 5.500 στρατιώτες την ανάπτυξη των οποίων στο Νότιο Σουδάν έχει εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα λάβουν τις θέσεις τους «σε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες», πρόσθεσε.

Οι πρώτες ενισχύσεις έφτασαν στο Νότιο Σουδάν στο τέλος Δεκεμβρίου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φάρχαν Χακ διευκρίνισε ότι 42.800 νοτιοσουδανοί πολίτες έχουν φύγει από τη χώρα και έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Αιθιοπία, την Κένυα και την Ουγκάντα.

Στο μεταξύ στην Μπέντιου, στην πολιτεία Γιούνιτι, μάχες και εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί, δήλωσε ο Χακ. Στη βάση του ΟΗΕ στην Μπέντιου έχουν αναζητήσει καταφύγιο περισσότεροι από 8.000 πολίτες τους οποίους προστατεύουν 550 στρατιώτες, ενώ η αποστολή «θα επεκτείνει και άλλο την περίμετρο προστασίας της ώστε να αντεπεξέλθει στην εισροή πολιτών που αναζητούν καταφύγιο».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η κατάσταση στη Μπορ παραμένει τεταμένη, ενώ 90.000 άμαχοι έχουν εγκατασταθεί στη βάση του ΟΗΕ. Αεροσκάφη κατάφεραν να ανεφοδιάσουν την πόλη χθες Τετάρτη και σήμερα απομάκρυναν 54 τραυματισμένους πολίτες και τους μετέφεραν στην Τζούμπα.

Στο Νότιο Σουδάν σημειώνονται από τις 15 Δεκεμβρίου συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και οπαδών του πρώην αντιπροέδρου της χώρας Ρικ Μάκαρ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης