Ιράκ: Αιματηρά επεισόδια και μαζικές παραιτήσεις σουνιτών βουλευτών

Ιράκ: Αιματηρά επεισόδια και μαζικές παραιτήσεις σουνιτών βουλευτών

Η αστυνομία διέλυσε βίαια αντικυβερνητική διαδήλωση στο Ράμαντι, με αποτέλεσμα αιματηρές συγκρούσεις και την παραίτηση 44 βουλευτών

Ιράκ: Αιματηρά επεισόδια και μαζικές παραιτήσεις σουνιτών βουλευτών
Η ιρακινή αστυνομία διέλυσε την Δευτέρα το μεγαλύτερο καταυλισμό αντικυβερνητικών διαδηλωτών της χώρας στο Ράμαντι, με αποτέλεσμα να προκληθούν αιματηρές συγκρούσεις και να παραιτηθούν 44 βουλευτές.

Η επιχείρηση αυτή κλιμακώνει την οργή της σουνιτικής κοινότητας, που αποτελεί μειονότητα στην χώρα αλλά πλειονότητα στη συγκεκριμένη περιοχή κι η οποία καταγγέλλει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας, όπου επικρατούν οι σιίτες, έχουν καταχραστεί, χρησιμοποιώντας το εναντίον των σουνιτών, το νομικό οπλοστάσιο που υποτίθεται χρησιμοποιείται στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Κλείσιμο
Ενδεικτικό της έντασης το γεγονός ότι 44 βουλευτές ανακοίνωσαν την παραίτησή τους απόψε το βράδυ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, εξαιτίας της επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, την οποία κατήγγειλαν, και της σύλληψης ενός σουνίτη βουλευτή στη διάρκεια μιας φονικής επιδρομής στο Ράμαντι το Σάββατο. Ζήτησαν «την απόσυρση του στρατού» και την «απελευθέρωση του βουλευτή Άχμεντ αλ Αλγουάνι».

Τον Απρίλιο, παρόμοια επιχείρηση εναντίον καταυλισμού σουνιτών διαδηλωτών στη Χαουίτζα (στα βόρεια της χώρας) είχε οδηγήσει σε συγκρούσεις με δεκάδες νεκρούς και είχε πυροδοτήσει κύμα επιθέσεων αντιποίνων.

Στο Ράμαντι, τα τζαμιά της πόλης κάλεσαν τους πιστούς σε «ιερό πόλεμο» και ένοπλοι βγήκαν σε ορισμένους δρόμους παίρνοντας την θέση των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες έχουν υποχωρήσει στις παρυφές της πόλης. Νωρίς το βράδυ αντηχούσαν ακόμη σποραδικά πυρά.

Στο νοσοκομείο του Ράμαντι, ο γιατρός Άχμεντ αλ Άνι έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 30 τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών.

Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην πόλη Φαλούτζα, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων επιβολής της τάξης και των εξεγερμένων οι οποίοι πυρπόλησαν πολλά στρατιωτικά οχήματα, όπως δήλωσε αξιωματικός της αστυνομίας.

Γιατρός ανέφερε ότι 10 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε αυτήν την πόλη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης