«Σε έκτακτη ανάγκη» η Κόστα Ρίκα για τις μπανάνες

«Σε έκτακτη ανάγκη» η Κόστα Ρίκα για τις μπανάνες

Φυτείες απειλούνται από έντομα και μύκητες - Φόβοι για εξάπλωση και σε άλλες χώρες - Θα πληγούν σοβαρά οι εξαγωγές

«Σε έκτακτη ανάγκη» η Κόστα Ρίκα για τις μπανάνες
Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» κήρυξε η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα τις φυτείες μπανάνας, καθώς μια συνολική έκταση 240 τετραγωνικών χιλιομέτρων σε ολόκληρη τη χώρα έχει βρεθεί στο στόχαστρο εντόμων και μυκήτων. Προειδοποιεί ότι, εάν η εξάπλωσή τους δεν ανακοπεί, θα πληγούν σοβαρά οι εξαγωγές.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ειδικούς, τα παράσιτα απομυζούν θρεπτικά συστατικά από τα φυτά της μπανάνας, καθιστώντας τα αδύναμα και προκαλώντας την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στο φρούτο. «Βασικά, ρουφάνε τις θρεπτικές ουσίες ή υπονομεύουν τα όργανα του φυτού, το μίσχο, τα φύλλα», εξήγησε μιλώντας στο Sky News ο γεωπόνος Έρικ Μπολάνος. «Εάν φτάσουν στο φρούτο, του προκαλούν βλάβες που εκδηλώνονται ως μαύρες κηλίδες».

Κλείσιμο
Άλλοι αποδίδουν το πρόβλημα στις πρόσφατες αλλαγές των θερμοκρασιών και της συχνότητας των βροχοπτώσεων. «Μπορώ να πω με σχετική βεβαιότητα ότι η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πίσω από αυτά τα παράσιτα», δήλωσε η διευθύντρια της φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας του υπουργείου Γεωργίας της χώρας Μάγδα Γκονζάλες.

Οι αρχές θεωρούν ήδη χαμένο το 20% της φετεινής σοδειάς της Κόστα Ρίκα - ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως - η οποία κερδίζει περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο από τις εξαγωγές μπανάνας. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση, οι αρχές έχουν επιτρέψει στους αγρότες να καλύπτουν προσωρινά τις μπανάνες με πλαστικές μεμβράνες, ψεκασμένες με παρασιτοκτόνα.

Το πρόβλημα πάντως είναι πιθανό να μην περιορίζεται στην κεντροαμερικανική χώρα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, Ολλανδοί ερευνητές προειδοποίησαν σε έκθεσή τους ότι ασθένεια που προκαλείται από μύκητα και η οποία εντοπιζόταν κυρίως στην Ασία και στην Αυστραλία, έκανε την εμφάνισή της στην Ιορδανία και τη Μοζαμβίκη. Όπως επισήμαναν μάλιστα, πρόκειται για νέο στέλεχος του μύκητα, στο οποίο πιστεύουν ότι οι περισσότερες μπανάνες είναι ευάλωτες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης