Τουρκία: Δύο απολύσεις στο κρατικό κανάλι TRT λόγω πάρκου Γκεζί

Τουρκία: Δύο απολύσεις στο κρατικό κανάλι TRT λόγω πάρκου Γκεζί

Οι εργαζόμενοι σχολίαζαν στο Twitter τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις – Εκδιώχθηκαν από τον σταθμό επειδή «χλεύασαν και περιφρόνησαν» τον Τούρκο πρωθυπουργό

Τουρκία: Δύο απολύσεις στο κρατικό κανάλι TRT λόγω πάρκου Γκεζί

Λίγους μήνες από τότε που η Ένωση Δημοσιογράφων κατήγγειλε ότι τουλάχιστον 59 δημοσιογράφοι απολύθηκαν από τα μέσα που εργάζονταν για τον τρόπο που κάλυψαν τις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για την υπόθεση του πάρκου Γκεζί, ένα ακόμα περιστατικό επιβεβαιώνει ότι στην Τουρκία η ελευθερία του Τύπου αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Radikal η διεύθυνση του δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού TRT απέλυσε δύο υπαλλήλους του, οι οποίοι ανήρτησαν μηνύματα στο Twitter σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού.

Κλείσιμο

Στο πλαίσιο της έρευνας από τη διεύθυνση του καναλιού, 15 επιπλέον υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο της… λογοκρισίας, για tweets που πόσταραν σε προσωπικούς λογαριασμούς τους.

Σύμφωνα με τον σταθμό ο ένας εκ των δύο απολυμένων παραβίασε κανονισμούς που απαγορεύουν «ιδεολογικά και πολιτικά κίνητρα», ενώ η συμπεριφορά του χαρακτηρίστηκε προκλητική.

Η απόλυση του δεύτερου υπαλλήλου αποφασίστηκε καθώς στο τόπο κοινωνικής δικτύωσης «περιφρόνησε και χλεύασε τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Σαν να μην έφτανε η απόλυση, οι δύο εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν το μισθό του Οκτωβρίου.

Οι ενώσεις εργαζομένων έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους, χαρακτηρίζοντας την απόφαση παράνομη.

«Το TRT έδρασε σαν να ήταν αστυνομικοί, εισαγγελείς, δικαστές, κατασκοπεύοντας παράνομα τους προσωπικούς λογαριασμούς ανθρώπων και τιμωρώντας τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η ιδιωτικότητα και η ελευθερία της έκφρασης παραβιάστηκαν», αναφέρει ανακοίνωση ενός σωματείου.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Ακίφ Χαμζατσεμπί, καταδίκασε την απόφαση και τόνισε πως ο καθένας θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει την άποψή του.

Ωστόσο, η διεύθυνση του σταθμού τονίζει πως δεν παραβίαστηκε το δικαίωμα των 15 υπαλλήλων, καθώς «παραβίασαν τον νόμο» και συμπληρώνοντας ότι «ο υπάλληλος έχει ευθύνες που ορίζονται από τη νομοθεσία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης