Η NSA «έσπασε» τα κέντρα δεδομένων της Google και της Yahoo

Η NSA «έσπασε» τα κέντρα δεδομένων της Google και της Yahoo

Πρόσβαση στο εσωτερικό δίκτυο των δύο κολοσσών είχε η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας

Η NSA «έσπασε» τα κέντρα δεδομένων της Google και της Yahoo
Η αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατάφερε να παραβιάσει το δίκτυο που συνδέουν τα κέντρα δεδομένων της Google
και της Yahoo
Κλείσιμο
, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington
Post.

«Υποκλέπτοντας τα δεδομένα, η υπηρεσία συγκέντρωνε κατά βούληση στοιχεία από εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών, εκ των οποίων πολλοί ανήκουν σε Αμερικανούς πολίτες», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, η NSA από την 9η Ιανουαρίου 2013 συγκέντρωνε εκατομμύρια στοιχεία από το εσωτερικό δίκτυο της Yahoo και της Google και στη συνέχεια τα έστελνε στο κέντρο επεξεργασίας δεδομένων (φάρμα δεδομένων) της υπηρεσίας στα κεντρικά της στο Φορτ Μιντ.

Το κύριο εργαλείο της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας για να αντλήσει στοιχεία ονομάζεται Muscular και συνεργάζεται με τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ.

Όπως αναφέρει, λοιπόν, το δημοσίευμα οι δύο υπηρεσίες αντιγράφουν σειρά δεδομένων μέσω οπτικής ίνας, μεταφέροντας τα στα κεντρικά της NSA.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου καθώς και ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Όσο για τη Google, σε ανακοίνωσή τους οι επικεφαλής της εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τους ισχυρισμούς ότι «η κυβέρνηση παρακολουθεί  την κυκλοφορία ανάμεσα στα κέντρα δεδομένων», δηλώνοντας άγνοια για τη δράση της υπηρεσίας.

Η Washington Post υποστηρίζει ότι η υποκλοπή πραγματοποιείτο χάρη στην υπηρεσία cloud, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αποθηκεύσει όχι στο δικό του κέντρο πληροφοριών αλλά σε ένα κέντρο πληροφοριών που ανήκει σε μία εξωτερική εταιρεία τα δεδομένα του.

Μάλιστα, σε σκίτσο από παρουσίαση της NSA με τίτλο «Google Cloud Exploitation», παρουσιάζεται η διαδρομή όπου το «δημόσιο διαδίκτυο» συναντά το «Google Cloud», ενώ ο δημιουργός του σκίτσου φροντίζει να δώσει έναν πιο… χαρωπό τόνο στο σχεδιάγραμμα υποκλοπής, σχεδιάζοντας ένα χαμογελαστό πρόσωπο που παραπέμπει στον ενθουσιασμό για την υπεροχή της υπηρεσίας επί της Google.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης