Tον πολιτικό «θάνατο» του Μπερλουσκόνι εισηγείται η επιτροπή της Γερουσίας

Tον πολιτικό «θάνατο» του Μπερλουσκόνι εισηγείται η επιτροπή της Γερουσίας

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα - Κεντροδεξιά: Αυτό δεν είναι το τέλος του Καβαλιέρε -«Σήμερα χτυπήθηκε στην καρδιά η δημοκρατία» λέει ο Μπερλουσκόνι

Tον πολιτικό «θάνατο» του Μπερλουσκόνι εισηγείται η επιτροπή της Γερουσίας
Η επιτροπή της Γερουσίας εισηγείται την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα, μετά την καταδίκη του για την αμετάκλητη καταδίκη του για υπόθεση της «Mediaset». Η τελική απόφαση ωστόσο θα ληφθεί από την Ολομέλεια του σώματος την ερχόμενη εβδομάδα.

Έπειτα από έξι ώρες περίπου ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Ντάριο Στεφάνο, ανακοίνωσε την απόφαση, εν τη απουσία του Μπερλουσκόνι, ο οποίος επέλεξε να μην εμφανιστεί καθώς και οι συνήγοροί του. Η απόφαση να μην παραστεί στη συνεδρίαση και να μην κάνει χρήση δικαιώματος να παρέμβει για να υπερασπισθεί τον εαυτό του, ήταν εμφανές δείγμα ότι ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς θεωρούσε δεδομένο ότι η επιτροπή θα ψήφιζε εναντίον του.

Κλείσιμο

Τώρα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία για να τεθεί το ζήτημα της αποπομπής του στο σύνολο της ολομέλεια της ιταλικής γερουσίας, ενώ στις 19 Οκτωβρίου, η εισαγγελία του Μιλάνο πρόκειται να επανακαθορίσει την ακριβή διάρκεια της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων του πρώην πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν ιταλικά δημοσιεύματα αναμένεται η ομάδα υπεράσπισής του να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός επιθυμεί η υπόθεση να φτάσει μέχρι το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναμενόταν η πρώτη αντίδραση για την απόφαση της επιτροπής ήρθε από το Twitter, μέσο που προτιμά τον τελευταίο καιρό ο Μπερλουσκόνι για να στέλνει τα μηνύματά του στους αντιπάλους του. Έτσι, από το προφίλ της Φόρτσα Ιτάλια, μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση αναρτήθηκε εικόνα που αναφέρει: «Η Αριστερά ψηφίζει την αποπομπή. Το Σύνταγμα ισχύει για όλους. Οχι για τον Μπερλουσκόνι». 

Την ίδια ώρα, ο Λαός της Ελευθερίας καταγγέλλει την επιτροπή με τον πρόεδρο των γερουσιαστών του κόμματος, Ρενάτο Σκιφάνι, ο οποίος υποστήριξε: «Το σενάριο ήταν ήδη αποφασισμένο, γνωρίζαμε την υπόθεση αλλά πέρασαν κάθε όριο ανοχής».

Από την άλλη, ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς στη Βουλή, Ρενάτο Μπρουνέτα προειδοποιεί τους αντιπάλους του Καβαλίερε να μην πανηγυρίζουν για τη νίκη καθώς: «Κατρακυλά ο τίτλος του γερουσιαστή, όχι το κεφάλι ενός ανθρώπου και του πολιτικού Μπερλουσκόνι, ο οποίος παραμένει ο αρχηγός και το σημείο αναφοράς μισών Ιταλών. Θα υπάρξει και ένας δικαστής στην Ευρώπη».

Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι εξοργισμένος με την απόφαση, δήλωσε πως σήμερα χτυπήθηκε στην καρδιά η δημοκρατία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός: «Όταν παραβιάζεται το δίκαιο, χτυπάς στην καρδιά την δημοκρατία. Η δημοκρατία μίας χώρας μετριέται από τον σεβασμό των θεμελιωδών κανόνων που επιβάλλονται για την προστασία κάθε πολίτη. Παραβιάζοντας τις αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αποδυναμώνονται οι βασικές αρχές του κράτους δικαίου».

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης