Πως ψηφίζουν οι Γερμανοί: Το protothema.gr στα εκλογικά κέντρα

Πως ψηφίζουν οι Γερμανοί: Το protothema.gr στα εκλογικά κέντρα

Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα είναι αποτέλεσμα του μεγάλου συνασπισμού ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες του Στάινμπρουκ

Τέσσερις ώρες για τρεις αλλαγές στην περαίωση
Πως ψηφίζουν οι Γερμανοί: Το protothema.gr  στα εκλογικά κέντρα
Παρότι  οι Γερμανοί διατηρούν το δικαίωμα της ψηφοφορίας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαίνεται ότι η πλειοψηφία απολαμβάνει  το τελετουργικό της προσέλευσης στις κάλπες. Από τις εννέα το πρωί, ώρα Ελλάδος, 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα σε μια εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται από τις πιο δραματικές των τελευταίων δεκαετιών. 

Η διαδικασία της ψηφοφορίας δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας, αν εξαιρέσει κανείς το πλήθος των ψηφοδελτίων-και τόνων χαρτιού-που ευτυχώς απουσιάζει από τους πάντοτε οικονόμους Γερμανούς. 

Κλείσιμο
Ένα απλό ψηφοδέλτιο χωρισμένο στη μέση με την καταγραφή όλων των κομμάτων έχει στη διάθεση του κάθε ψηφοφόρος ο οποίος καλείται να ψηφίσει «διπλά»: Δηλαδή από τη μια το κόμμα της προτίμησης του και από την άλλη τον εκπρόσωπο της περιφέρειας του (ο οποίος μπορεί να προέρχεται από άλλο κόμμα). Εννοείται ότι οποιαδήποτε αλλοίωση του ψηφοδελτίου, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, καταλήγει σε ακύρωση της ψήφου. 

Μιλώντας με τον κόσμο, που έδειχνε ιδιαίτερα χαρούμενος, καθώς προσερχόταν στα εκλογικά κέντρα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι θεωρούν δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα οδηγήσει σε «Grosse Koalition», δηλαδή στον μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με αμφίβολη ωστόσο συμμετοχή σε αυτήν του Στάινμπρουκ. Οριακή φαίνεται ότι είναι και η είσοδος στη Βουλή για τους Φιλελευθέρους.

Όσο για την ατμόσφαιρα των εκλογών είναι αρκετά υποτονική σε σχέση με αυτή που συνηθίζουμε στην Ελλάδα. Τα σχολεία μετατρέπονται, όπως και στην Ελλάδα, σε εκλογικά κέντρα με δυο μεγάλες κάλπες να παίρνουν τη θέση τους κάτω από χαρούμενες παιδικές ζωγραφιές. Και μπορεί να απουσιάζει το πατροπαράδοτο, ελληνικό παραβάν έχοντας αντικατασταθεί, εν προκειμένω, από ένα τεράστιο ξύλο που καλύπτει τον υποψήφιο. 

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μαζί με τα σκυλιά τους και τα ψώνια τους -αυτό μας έκανε όντως εντύπωση!-, οικογένειες που προσέρχονται όλες μαζί καθώς τα κέντρα δεν είναι χωρισμένα σε αρρένων και θηλέων είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί εδώ στο Βερολίνο. 

Και αυτό φυσικά που προξενεί εντύπωση είναι η παντελής απουσία εκπροσώπων των κομμάτων τόσο μέσα ή έξω από τα κέντρα. Μιλώντας με αρκετό κόσμο, όπως με την Καρολίνα (στη φωτό) είναι προφανές ότι οι Γερμανοί δεν περιμένουν να αλλάξει τίποτα από τη ζωή τους ψηφίζοντας το ένα ή το άλλο κόμμα. 

«Περισσότερο είναι θέμα ιδεολογικό» μας τόνισε η Καρολίνα που παραδέχεται ότι ψήφισε το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) το οποίο αναμένεται να κάνει την έκπληξη. Έστω και έτσι, η Ευρώπη πάντως κι ιδιαίτερα η χώρας μας περιμένει με αυξημένη αγωνία τα αποτελέσματα των exit polls  τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν γύρω στις 7 ώρα Ελλάδας.

Υψηλή η συμμετοχή στις γερμανικές εκλογές 

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στη Γερμανία ήταν 41,4% στις 2 μ.μ. (15:00 ώρα Ελλάδας), δήλωσαν εκλογικοί αξιωματούχοι, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική συμμετοχή θα είναι υψηλότερη απ' ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2009, 36,1% των ψηφοφόρων είχαν ψηφίσει ως το μεσημέρι. Στον αριθμό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι ψήφοι δια αλληλογραφίας, η δημοτικότητα των οποίων έχει αυξηθεί σ' αυτές τις εκλογές.

Τι δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση στη Γερμανία

Η τελευταία δημοσκόπηση για τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία διενεργήθηκε από την εταιρεία Emnid για λογαριασμό της κυριακάτικης Bild.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ προηγούνται, χωρίς ωστόσο να έχουν ξεκάθαρη πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, το CDU συγκεντρώνει το 39% της προτίμησης, έναντι 26% των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερά συγκεντρώνουν από 9%. Οι Φιλελεύθεροι με 6% βρίσκονται πάνω από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%) και οι ευρωσκεπτικιστές της Εναλλακτικής για την Γερμανία φθάνουν το 4% και δεν αποκλείεται τελικά να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στη νέα Μπούντεσταγκ.

Στην  τελευταία της προεκλογική εμφάνιση, το Σάββατο, η καγκελάριος Άnγκελα Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να της δώσουν «ισχυρή εντολή» για να συνεχίσει το έργο της, παραδεχόμενη ότι το αποτέλεσμα θα είναι «οριακό».













Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης