Ιράν: Ζητά τη βοήθεια της Μόσχας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ιράν: Ζητά τη βοήθεια της Μόσχας για το πυρηνικό πρόγραμμα

Αναμένει από τη Ρωσία «νέα μέτρα» για να επιλυθεί η διαφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ιράν: Ζητά τη βοήθεια της Μόσχας για το πυρηνικό πρόγραμμα
Το Ιράν αναμένει από τη Ρωσία «νέα μέτρα» για να επιλυθεί η διαφωνία γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Η Ρωσία έχει λάβει σημαντικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση στο παρελθόν. Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη για να λάβετε νέα μέτρα», δήλωσε ο κ. Ροχανί, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Κλείσιμο
«Όσον αφορά το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, επιθυμούμε μια άμεση λύση του στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων», υπογράμμισε ο ίδιος, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Itar-Tass στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Πούτιν, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης, η οποία διεξάγεται στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ιράν είχε επισημάνει ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει το δικαίωμά της να εμπλουτίζει ουράνιο.

«Δηλώνω ότι μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση, αν υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αμοιβαίο συμφέρον, μπορούμε να διασφαλίσουμε τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την ορκωμοσία του κ. Ροχανί τον Αύγουστο.

«Γνωρίζουμε ότι πολλά πράγματα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Το Ιράν είναι για την Ρωσία ένας καλός γείτονας. Η Ρωσία ελπίζει σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Ιράν», υπογράμμισε ο κ. Πούτιν.

Ρωσική πηγή, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Κομερσάντ, είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία θα προτείνει στο Ιράν να του παράσχει νέα, τροποποιημένα και πιο προηγμένα πυραυλικά συστήματα S-300 και να κατασκευάσει έναν δεύτερο αντιδραστήρα για τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

Εξάλλου,  ο κ. Ροχανί σημείωσε ότι η ημερομηνία διεξαγωγής του επόμενου γύρου συνομιλιών ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) για το πυρηνικό της πρόγραμμα ενδεχομένως να οριστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει η αντιπροσωπεία του Ιράν εκπροσώπους των συγκεκριμένων χωρών, στο περιθώριο της συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, εντός του μήνα, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης