Χιλή: Αμπούλες φονικού δηλητηρίου έκρυβε το καθεστώς Πινοσέτ

Χιλή: Αμπούλες φονικού δηλητηρίου έκρυβε το καθεστώς Πινοσέτ

Ήταν ύποπτο για θανάτους πολιτικών αντιπάλων του, όπως ο συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα

Επτά νεκροί και δέκα τραυματίες σε επεισόδια στη Σομαλία
Χιλή: Αμπούλες φονικού δηλητηρίου έκρυβε το καθεστώς Πινοσέτ
Μεγάλες ποσότητες αλλαντικής τοξίνης, ένα δηλητήριο αρκετό για να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, διέθετε το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ.

Όπως αποκάλυψε η Ίνγκριτ Χέιτμαν, μικροβιολόγος διευθύντρια του Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της χώρας (ISP) το διάστημα 2007- 2010, το δηλητήριο βρισκόταν σε κουτιά χωρίς επιγραφή, στο υπόγειο του ινστιτούτου Υγείας, ωστόσο, η εν λόγω ανακάλυψη δεν αναφέρθηκε ποτέ στις δικαστικές ή στις πολιτικές αρχές.

Κλείσιμο
Όπως δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύο κουτιά γεμάτα αμπούλες που περιείχαν την συγκεκριμένη τοξίνη ήταν αποθηκευμένα στο υπόγειο του ινστιτούτου και ανακαλύφθηκαν το 2008, όταν η ίδια διέταξε να καθαριστούν τα ψυγεία. Τα κουτιά με το δηλητήριο καταστράφηκαν μαζί με άλλες χημικές ουσίες.

Το καθεστώς του Αουγκούστο Πινοσέτ ήταν ύποπτο για τους θανάτους πολιτικών αντιπάλων του, όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Εδουάρδο Φρέι Μοντάλβα.

Ο Φρέι, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Χιλής από το 1964 έως το 1970, πέθανε από σηπτικό σοκ μετά από χειρουργική επέμβαση το 1982, στην κλινική Σάντα Μαρία στο Σαντιάγο.

Ο συγγραφέας Πάμπλο Νερούδα πέθανε στο ίδιο νοσοκομείο λίγο μετά το πραξικόπημα του 1973 που έφερε τον Πινοσέτ στην εξουσία. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό έγινε εκταφή του πτώματός του για να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί για δηλητηρίαση.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης