Τι είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου και ποια τα συμπτώματα

Τι είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου και ποια τα συμπτώματα

Οι ασθενείς είναι συνήθως νέοι (< 50 χρονών) και η πλειονότητα είναι γυναίκες

Dr. Νίκος Παρασκευάς: Τι είναι το σύνδρομο θωρακικής εξόδου και ποια τα συμπτώματα

Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "Ερρίκος Ντυνάν"

Κλείσιμο

www.dr-paraskevas.com



Το σύνδρομο θωρακικής εξόδου περιλαμβάνει το σύνολο των κλινικών εκδηλώσεων που οφείλονται στη συμπίεση του βραχιονίου πλέγματος ή των αγγείων που βρίσκονται στην περιοχή αυτή.

Οι ασθενείς είναι συνήθως νέοι (< 50 χρονών) και η πλειονότητα είναι γυναίκες.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο πόνος, η κούραση των άνω άκρων, το μούδιασμα, οι παραισθησίες, η αίσθηση κρύου και το οίδημα.

Στη διαδρομή που ακολουθούν τα νεύρα και τα αγγεία από την περιοχή του αυχένα προς το άνω άκρο υπάρχουν οστά, μύες και τένοντες που μπορούν να ασκήσουν συμπίεση κατά τη διάρκεια ορισμένων κινήσεων. Υπάρχουν επαγγέλματα ή αθλήματα που είναι πιο επικίνδυνα καθώς ορισμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις προκαλούν μικροτραυματισμούς στο βραχιόνιο πλέγμα ή τα υποκλείδια αγγεία.

Η διάγνωση γίνεται μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση, συγκεκριμένες απεικονιστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία, το τρίπλεξ αγγείων, η αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και εξετάσεις όπως η νευροφυσιολογική δοκιμή.

Η θεραπεία ξεκινάει συνήθως συντηρητικά με φυσιοθεραπεία και διάφορες ασκήσεις ώστε να διευρυνθεί η θωρακική έξοδος. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα και τα συμπτώματα επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενή, τότε υπάρχει ένδειξη για χειρουργική αντιμετώπιση. Η χειρουργική επέμβαση που γίνεται συνήθως, ώστε να αποσυμπιεστεί το βραχιόνιο πλέγμα και τα υποκλείδια αγγεία, είναι η διατομή της πρώτης πλευράς.

Πηγή: dr-paraskevas.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης