Μήπως ιδρώνετε υπερβολικά; Μάθετε τι είναι η πρωτοπαθής υπεριδρωσία

Μήπως ιδρώνετε υπερβολικά; Μάθετε τι είναι η πρωτοπαθής υπεριδρωσία

Η συχνότητα εμφάνισης της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας είναι δύσκολο να υπολογισθεί - Μπορούμε να την εκτιμήσουμε στο 1 έως 2% του πληθυσμού, από το οποίο το ένα τρίτο είναι βαρείας μορφής

Dr. Νίκος Παρασκευάς: Τι είναι η πρωτοπαθής υπεριδρωσία


Κλείσιμο

Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "Ερρίκος Ντυνάν"


www.nikosparaskevas.gr


Η υπεριδρωσία αντιστοιχεί σε μια πολύ πιο μεγάλη παραγωγή ιδρώτα από αυτή που θα χρειαζόταν η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η απέκκριση του ιδρώτα είναι παλλόμενη, από 0,3 έως και 12 εκκρίσεις ανά λεπτό. Στην υπεριδρωσία, οι ιδρωτοποιοί αδένες είναι φυσιολογικοί, αλλά η αντίδρασή τους στα ερεθίσματα είναι υπερβολική και η εφίδρωση μπορεί να είναι μέχρι και έως 10 φορές πιο αυξημένη σε σχέση με το μέσο όρο, έως και ένα λίτρο ημερησίως.
 
Η συχνότητα εμφάνισης της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας είναι δύσκολο να υπολογισθεί, μπορούμε να την εκτιμήσουμε στο 1 έως 2% του πληθυσμού, από το οποίο το ένα τρίτο είναι βαρείας μορφής. Η συχνότητά της μοιάζει να είναι αυξημένη στην Ασία, όπου ο επιπολασμός της στους εφήβους μετρήθηκε να είναι περισσότερος από 4%.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας των άνω άκρων

Η πρωτοπαθής υπεριδρωσία των άνω άκρων ξεκινά πιο συχνά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, εντείνεται στην εφηβεία και παραμένει σε ολόκληρη τη ζωή.
Η συμπτωματολογία είναι συμμετρική και αφορά πιο συχνά τις παλάμες και τις μασχάλες (50% των περιπτώσεων), μόνο τις μασχάλες (30%) και τέλος μόνο τις παλάμες (20%).
 
Η υπεριδρωσία συνήθως προκαλείται από κάποιο συναισθηματικό παράγοντα, πιο σπάνια από τη ζέστη, τη σωματική άσκηση ή τη διατροφή. Κλασσικά, η πρωτοπαθής υπεριδρωσία απουσιάζει τη νύχτα κατά την διάρκεια του ύπνου.

Έχει παρατηρηθεί, ότι οι ασθενείς που πάσχουν από την πρωτοπαθή υπεριδρωσία των άνω άκρων παρουσιάζουν πιο συχνά δερματικές μολύνσεις από μύκητες, βακτήρια ή ιούς.

Ψυχολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο της πρωτοπαθής υπεριδρωσίας των άνω άκρων

Η υπερβολική εφίδρωση είναι δυσάρεστη για τον ασθενή και ορατή από τον περίγυρό του, συνεπάγοντας μια σοβαρή κοινωνική αναπηρία, που ξεκινά από την αδυναμία της χειραψίας έως τη δυσκολία της διατήρησης ερωτικών σχέσεων. Οι νέοι ενήλικες γίνονται συνεσταλμένοι και μοναχικοί. Η προσωπική εργασία στο σπίτι, όπως το γράψιμο με το χέρι, γίνεται δύσκολη, καθώς ο ιδρώτας μουντζουρώνει το χαρτί με το μελάνι. Η υπεριδρωσία μπορεί να συνδέεται με κοινωνική φοβία και σημαντική ανασφάλεια.

Οι ασθενείς αναπτύσσουν συχνά στρατηγικές οργανωμένες για να σκουπίζουν τα χέρια τους: μαντήλια ανά χείρας, παντελόνια από απορροφητικό βαμβάκι.

Η υπεριδρωσία λοιπόν μπορεί να έχει ένα σημαντικότατο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής. Η κλίμακα των διαταραχών που συνδέονται με την ασθένεια (IllnessIntrusiveRatingScale:IIRS) μετράει σε ποιο βαθμό η υπεριδρωσία, η θεραπεία της ή ο συνδυασμός αυτών των δύο παρεμβαίνουν στις καθημερινές δραστηριότητες σε πολυάριθμους τομείς, οι οποίοι κρίνονται σημαντικοί για την ποιότητα της ζωής.

Πηγή: Αγγειοχειρουργός Νίκος Παρασκευάς

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης