Η «Κρυμμένη Αλήθεια» μιας ρευματικής αυτοάνοσης πάθησης

Η «Κρυμμένη Αλήθεια» μιας ρευματικής αυτοάνοσης πάθησης

Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, κύρια αίτια θεωρούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η «Κρυμμένη Αλήθεια» μιας ρευματικής αυτοάνοσης πάθησης
Ένα αυτοάνοσο ρευματικό νόσημα που «κρύβεται» στις ζωές τουλάχιστον 2.500 Ελλήνων στοχεύουν να «αποκαλύψουν» με τις ενημερωτικές τους δράσεις η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία (ΕΡΕ) και η Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδας (ΕΠΕΡΕ): το σκληρόδερμα. 
 
Κλείσιμο
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σκληρόδερμα, τη Δευτέρα 29 Ιουνίου, είναι η αφορμή για να βρεθεί στο προσκήνιο η επίμονη και σιωπηλή αυτή νόσος που «προτιμά» τον γυναικείο πληθυσμό, με αναλογία 4 γυναίκες προς 1 άνδρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, προσβάλλει γυναίκες ηλικίας 40 έως 60 χρόνων.
 
Το μήνυμα της φετινής ημέρας είναι «Αποκαλύπτοντας το Σκληρόδερμα - Η Κρυμμένη Αλήθεια» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία της νόσου, FESCA, έχει αποφασίσει ότι το 2015 είναι η χρονιά όπου το Σκληρόδερμα θα πρέπει να έχει τον κύριο ρόλο, ώστε αυτή η ασθένεια να μην μπορεί να κρύβεται πλέον.
 
Τα συμπτώματα της νόσου
 
Οι δύο βασικές μορφές της νόσου είναι το  εντοπισμένο σκληρόδερμα όπου υπάρχει προσβολή μόνο του δέρματος του ασθενούς, κυρίως χεριών και προσώπου και το Συστηματικό Σκληρόδερμα (με υποκατηγορίες την περιορισμένη Σκληροδερμία ή σύνδρομο CREST και τη διάχυτη δερματική Σκληροδερμία) όπου εκτός από το δέρμα προσβάλλονται και τα άλλα εσωτερικά όργανα (νεφροί, οισοφάγος, καρδιά και πνεύμονες). Η διάγνωση της νόσου γίνεται από Ρευματολόγο  με τη βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων.
 
Η παθογένεια της νόσου είναι άγνωστη, κύρια αίτια θεωρούνται γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Τα συμπτώματα του σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών και να μην είναι τυπικά της νόσου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.
 
Τα πρώτα σύμπτωματα είναι η αλλαγή του χρώματος του δέρματος, ιδίως στο κρύο, που μπορεί να γίνεται λευκό, κυανό ή ερυθρό (αυτό ονομάζεται φαινόμενο Ρεϊνό) καθώς και τα σκληρά οιδηματώδη (πρησμένα) δάκτυλα.
 
Από τις σοβαρότερες επιπλοκές της νόσου είναι η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς με σκληρόδερμα σε ποσοστό 8-12% και αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου των ασθενών, και τα δακτυλικά έλκη που εμφανίζονται σε ποσοστό 30-60% των ασθενών και είναι επώδυνες πληγές στα δάκτυλα.
 
Μέχρι σήμερα οριστική θεραπεία για την αντιμετώπιση του Σκληροδέρματος δεν υπάρχει, αλλά είναι διαθέσιμες θεραπευτικές αγωγές που περιορίζουν την εμφάνιση συμπτωμάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς των επιστημονικών εταιριών «η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητη για την πρόληψη οποιωνδήποτε σοβαρών επιπλοκών».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης