Θεραπεία της κρίσιμης ισχαιμίας των κάτω άκρων με βλαστοκύτταρα

Θεραπεία της κρίσιμης ισχαιμίας των κάτω άκρων με βλαστοκύτταρα

Η χρόνια αρτηριοπάθεια των κάτω άκρων είναι μία σοβαρή νόσος που αφορά το 10-20% του πληθυσμού άνω των εξήντα ετών.  

Θεραπεία της κρίσιμης ισχαιμίας των κάτω άκρων με βλαστοκύτταρα

Νίκος Παρασκευάς
Αγγειοχειρουργός Ancien Chef de Clinique des Hôpitaux de Paris 

Η κρίσιμη ισχαιμία αποτελεί το προχωρημένο στάδιο αυτής της ασθένειας όπου η μειωμένη αιμάτωση του σκέλους μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους με πιθανή νέκρωση των ιστών και να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.

Η μέχρι σήμερα θεραπεία της κρίσιμης ισχαιμίας είναι επεμβατική και περιλαμβάνει την αρτηριακή παράκαμψη (bypass) και την ενδοαυλική τοποθέτηση  stent.  Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι είτε έχουν εξαντλήσει τις επεμβατικές μεθόδους (π.χ πολλαπλές εγχειρήσεις) είτε παρουσιάζουν τόσο εκτενείς αλλοιώσεις ή αποφράξεις των αρτηριών τους που δεν επιτρέπουν επέμβαση επαναιμάτωσης.

Κλείσιμο

Για τις δύσκολες αυτές περιπτώσεις, η θεραπεία με βλαστοκύτταρα φαίνεται να δίνει νέες προοπτικές με σημαντική βελτίωση της αιμάτωσης των κάτω άκρων.

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται σε κύτταρα διαφόρων ειδών και στην περίπτωση που μας ενδιαφέρει να προωθεί την αγγειογένεση δηλαδή την δημιουργία νέων αιμοφόρων αγγείων.

Η λήψη των βλαστοκυττάρων μπορεί να γίνει από τον μυελό των οστών, τον λιπώδη ιστό ή ακόμα και από το περιφερικό αίμα του ίδιου του ασθενή. Το επόμενο στάδιο είναι η καλλιέργεια των κυττάρων αυτών στο εργαστήριο ώστε να πολλαπλασιαστούν. Το τελικό στάδιο είναι η έγχυση των βλαστοκυττάρων κατευθείαν στους μυς των κάτω άκρων, συνήθως πίσω στη γάμπα.

Οι πρώτες κλινικές μελέτες στον άνθρωπο, για την θεραπεία της κρίσιμης ισχαιμίας με βλαστοκύτταρα, δίνουν πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα και υπάρχει η άποψη ότι στο εγγύς μέλλον θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να επιτρέψει σε πολλούς ασθενείς να ξαναβρούν μια φυσιολογική ζωή.

website: dr-paraskevas.com
facebook page

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης