Μηχάνημα «μυρίζει» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Μηχάνημα «μυρίζει» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Εντοπίζει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο από τη μυρωδιά των ούρων

Μηχάνημα «μυρίζει» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Βρετανοί επιστήμονες κατασκεύασαν ένα μηχάνημα, το οποίο «μυρίζεται» τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, σε δείγματα ούρων. Συγκεκριμένα χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα για την ανίχνευση αερίων χημικών ουσιών που εκκρίνονται όταν κάποιος έχει καρκίνο. 

Σύμφωνα με τους εφευρέτες, τον καθηγητή Chris Probert, από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ και τον καθηγητή Norman Ratcliffe, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας, οι οποίοι μίλησαν στο επιστημονικό περιοδικό PLoS One, οι πρώτες δοκιμές έδωσαν ακριβή αποτελέσματα εννέα στις δέκα φορές. Όμως, όπως τόνισαν, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να τελειοποιηθεί το τεστ και να μπορέσει να βγει στην αγορά.
Κλείσιμο

Κάθε χρόνο, μόνο στη Βρετανία, περίπου 10.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο της ουροδόχου κύστης, γεγονός που παρακίνησε τους Βρετανούς επιστήμονες να δημιουργήσουν μια μηχανή, η οποία να μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα. 

Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν αρχίσει και ασχολούνται με την μυρωδιά των ούρων, ως «όπλο» για τον καρκίνο, καθώς έχει αποδειχθεί πως σκυλιά κατόπιν κατάλληλης εκπαίδευσης μπορούν να αναγνωρίσουν τη μυρωδιά του καρκίνου.

«Η συσκευή μπορεί να μυρίσει τον καρκίνο», λένε οι εφευρέτες, ενώ προσθέτουν «διαβάζει τα χημικά αέρια των ούρων, όταν αυτά θερμανθούν».

Κατά τη διάρκεια των ερευνών χρησιμοποιήθηκαν 98 δείγματα ούρων, από τα οποία οι 24 άνδρες είχαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ενώ οι υπόλοιποι 24 είχαν κάποιο πρόβλημα στην περιοχή, αλλά όχι καρκίνο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα  αποτελέσματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά, αλλά επεσήμαναν πως οι δοκιμές πρέπει να γίνουν σε περισσότερους ανθρώπους, πριν το μηχάνημα χρησιμοποιηθεί στα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης