H «ακτινογραφία» του Βρετανού τουρίστα στην Ελλάδα: Πού πάει και τι θα κάνει μετά το Brexit

H «ακτινογραφία» του Βρετανού τουρίστα στην Ελλάδα: Πού πάει και τι θα κάνει μετά το Brexit

Θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

H «ακτινογραφία» του Βρετανού τουρίστα στην Ελλάδα: Πού πάει και τι θα κάνει μετά το Brexit
Η υποτίμηση της λίρας θα επιδράσει αρνητικά τόσο στις αφίξεις των Βρετανών στην Ελλάδα, όσο και στα ποσά που δαπανούν, άρα πολλαπλασιαστικά και στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού.

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η καταγραφή που πραγματοποίησε το Sete Intelligence με αφορμή το Brexit
Κλείσιμο
για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα κατά την τελευταία δεκαετία, από 2005 έως το 2015, εκτίμηση την οποία υιοθετεί στην τελευταία της ανάλυση και η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει λοιπόν ο φορέας που έχει δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ώστε να παρακολουθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια τα τεκταινόμενα στον ελληνικό τουρισμό, θα υπάρξουν επιπτώσεις τόσο σε άμεσο όσο και σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Δεδομένου του χρόνου κατά τον οποίο γίνεται η κράτηση στη βρετανική αγορά:

-Θα επηρεασθούν αρνητικά οι αφίξεις και τα έσοδα για το λεγόμενο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», αφού μεγάλο μέρος των κρατήσεων θα γίνουν / γίνονταν εντός Ιουνίου και Ιουλίου / Αυγούστου. Η επίπτωση στα έσοδα θα είναι δυσανάλογα μεγάλη στο βαθμό που υψηλόβαθμα στελέχη (=> υψηλής δαπάνης τουρίστες) θα αναγκασθούν να παραμείνουν στις θέσεις τους για να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις.

-Θα επηρεασθούν αρνητικά και οι άλλες μορφές ταξιδιών αναψυχής που είναι λιγότερο εστιασμένες εποχικά, άρα θα επηρεασθούν και τα ταξίδια με χρόνο προγραμματισμού 4-6 μήνες.

Το Sete Ιntelligence επισημαίνεται ότι είναι πολύ έντονη η επίπτωση της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας λίρας - ευρώ τόσο στις αφίξεις όσο και στην Μέση Κατά Κεφαλή Δαπάνη, άρα πολλαπλασιαστικά και στα έσοδα. Με εξαίρεση το 2008 και το 2009 (που η λίρα είχε μεγάλες διακυμάνσεις και άρα η ισοτιμία της 31/07 είναι λιγότερο αντιπροσωπευτική), η κατά κεφαλήν δαπάνη σε όρους στερλινών είναι εντυπωσιακά σταθερή κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, κινούμενη στα πέριξ των 580 λιρών. Το 2008 και το 2009 το αντίστοιχο νούμερο έφθασε στα πέριξ των 650 λιρών.

Τρεις στους 10 Βρετανούς πραγματοποιούν την κράτησή τους για το προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα» έως ένα μήνα πριν, ενώ επίσης ένα μήνα πριν επιλέγει να κάνει την κράτησή του ποσοστό 40% για όσους θα επιλέξουν έναν αστικό προορισμό για «city break» στη χώρα μας. Ένα 31% κάνει την κράτησή του δύο με τρεις μήνες πριν για το «Ήλιος και Θάλασσα»' και ένα 32% από 4 έως 6 μήνες πριν.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης