Τα παράνομα ενοικιαζόμενα «ψαλιδίζουν» τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας

Τα παράνομα ενοικιαζόμενα «ψαλιδίζουν» τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας

H ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, διατήρησε την ανοδική τάση που καταγράφηκε το 2014, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο αντίκτυπος από την πορεία διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων επέδρασαν αρνητικά στην εξέλιξη της πληρότητας δωματίων, ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο

Τα παράνομα ενοικιαζόμενα «ψαλιδίζουν» τις πληρότητες στα ξενοδοχεία της Αθήνας
Αντιστροφή κλίματος και πτώση πληροτήτων είδαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο τελευταίο τρίμηνο του 2015, ενώ ο Ιανουάριος του νέου έτους έδειξε καλύτερη εικόνα έστω κι αν τα ξενοδοχεία πολυτελείας της πρωτεύουσας συνέχισαν να καταγράφουν απώλειες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης της gbr consulting, η οποία διενεργείται σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και στο δείγμα ξενοδοχείων που συμμετέχουν στην έρευνα, η μέση ετήσια πληρότητα δωματίων σε όλες τις κατηγορίες ξενοδοχείων διαμορφώθηκε σε 74,9%, έναντι 72,2% το 2014, ενώ η μέση τιμή δωματίων σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση κατά 4,7%.

Κλείσιμο
Αντίστοιχη τάση παρουσίασε και ο δείκτης Rev.P.A.R. (Revenue Per Available Room) ο οποίος σ' ετήσια βάση διαμορφώθηκε σε € 67,38 έναντι € 62,11 το 2014 , ήτοι αύξηση 8,5%.

Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τις επιδόσεις των ξενοδοχείων της Αθήνας κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δίνει η έκθεση της διοίκησης της Ιονική Ξενοδοχειακή προς τους μετόχους, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εταιρείας για το 2015.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, διατήρησε την ανοδική τάση που καταγράφηκε το 2014, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος, ο αντίκτυπος από την πορεία διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων επέδρασαν αρνητικά στην εξέλιξη της πληρότητας δωματίων, ιδιαίτερα το τέταρτο τρίμηνο. Ένας πρόσθετος παράγοντας που επέδρασε αρνητικά στην πληρότητα δωματίων ήταν και η συνεχώς αυξανόμενη προσφορά καταλυμάτων από ιδιώτες προς μίσθωση σε τουρίστες, χωρίς ειδικό σήμα λειτουργίας και μέσω δικτυακών πυλών.

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας παρουσίασαν το 2015 οριακή βελτίωση κατά 1,4% σύμφωνα με το ίδιο δείγμα, αφού η μέση ετήσια πληρότητα δωματίων διαμορφώθηκε σε 65,3%% έναντι 64,5% το 2014 , ενώ άνοδο κατά 3,8% κατέγραψε η μέση τιμή δωματίου διαμορφούμενη σε 153,2 ευρώ, έναντι 147,63 ευρώ το 2014. Άξιο αναφοράς είναι ότι τα ξενοδοχεία πολυτελείας κατέγραψαν την χαμηλότερη ποσοστιαία αύξηση της μέσης πληρότητας δωματίων, μεταξύ των διαφόρων κατηγοριών ξενοδοχείων. Ο δείκτης Rev.P.A.R. (Εσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο) διαμορφώθηκε σε 95,15 ευρώ έναντι 76,35 ευρώ το 2014, καταγράφοντας αύξηση 24,6%.

"Κύριο χαρακτηριστικό για την ξενοδοχειακή αγοράς της πρωτεύουσας ήταν η αντιστροφή του θετικού κλίματος, αρχής γενομένης από το τέλος του γ' τριμήνου", αναφέρει η διοίκηση της Ιονική Ξενοδοχειακή. "Πιο συγκεκριμένα το μήνα Σεπτέμβριο κατεγράφη πτώση της πληρότητας δωματίων κατά 7,5%, ενώ τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο κατεγράφη πτώση 11,2% και 8,5% αντιστοίχως, ενώ τον μήνα Δεκέμβριο υπήρξε οριακή αύξηση κατά 0,1%. Η πτώση παρατηρήθηκε σ' όλα τα κύρια τμήματα της αγοράς και κυρίως στο επιχειρηματικό και συνεδριακό τουρισμό.

Ο προβληματισμός που επεκράτησε από την πτωτική πορεία των κρατήσεων από τον μήνα Σεπτέμβριο, ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία πολυτελείας, δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της ξενοδοχειακής αγοράς της Αθήνας στο ξεκίνημα της νέας τουριστικής περιόδου του 2016. Τον μήνα Ιανουάριο τρέχοντος έτους, ενώ τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, ως σύνολο, κατέγραψαν αύξηση της πληρότητας δωματίων κατά 4,7%, δεν συνέβη το ίδιο με τα ξενοδοχεία πολυτελείας όπου παρατηρήθηκε μείωση κατά 9,8%.

Στο +12,6% οι αξίες των ξενοδοχείων

Την ίδια στιγμή, η γνωστή εταιρεία αναλύσεων HVS κατατάσσει την Αθήνα στην πρώτη τετράδα των ευρωπαϊκών πόλεων με τη μεγαλύτερη αύξηση στην αξία των ξενοδοχείων τους για το 2015. Η αύξηση για την ελληνική πρωτεύουσα, η οποία, από την άλλη πλευρά συγκαταλέγεται και στην τριάδα των πιο ασταθών ευρωπαϊκών πόλεων, αντιστοιχεί στο 12,6% το 2015, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τον δείκτη 2016 European Hotel Valuation. Τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά σημείωσαν τα ξενοδοχεία της Μαδρίτης με ποσοστό της τάξεως του 14%, ακολουθεί το Δουβλίνο με ένα 13% και το Μπέρμιγχαμ στην τρίτη θέση με ένα +12,9%.

Πηγή: www.newmoney.gr 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης