«Δούρειος Ίππος» για την τεχνολογία των smart cars o τρόπος που ψάχνουν φαγητό οι πιγκουίνοι

«Δούρειος Ίππος» για την τεχνολογία των smart cars o τρόπος που ψάχνουν φαγητό οι πιγκουίνοι

Ρομποτιστές επιστήμονες θεωρούν πως και τα μυρμήγκια έχουν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας όταν ψάχνουν για φαγητό και μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες, ώστε να χρησιμοποιηθούν εύκολα από την επιστήμη

«Δούρειος Ίππος» για την τεχνολογία των smart cars o τρόπος που ψάχνουν φαγητό οι πιγκουίνοι
Ένας Έλληνας πανεπιστημιακός, μερικοί πεινασμένοι... πιγκουίνοι και η στρατηγική που ακολουθούν τα συγκεκριμένα πουλιά όταν θέλουν να κυνηγήσουν, δύναται να βελτιώσουν και να αναπτύξουν την τεχνολογία των smart cars! Τι άλλο θα ακούσουμε μπορεί να αναρωτηθεί κανείς...

Κι όμως, ο Γιάννης Παπαδόπουλος, καθηγητής ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Χαλ της Αγγλίας, επιβεβαιώνει αυτή την επιστημονική πρόοδο με συνέντευξή του στο ΒΒC:

Κλείσιμο
«Οι πιγκουίνοι είναι κοινωνικά πουλιά και γνωρίζουμε ότι ζουν σε μεγάλες αποικίες και πολλές φορές ξεπερνούν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Η πολυπρόσωπη αυτή κατάσταση εγείρει πολλά ερωτηματικά, όπως το πως καταφέρνουν και διατηρούν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς, όταν πρέπει να συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού. Λογικά διαθέτουν μία ιδιαίτερη στρατηγική στο κυνήγι».

Αυτά που λέει ο καθηγητής ισχύουν. Πως συνδέονται, όμως, με τη βελτίωση της τεχνολογίας υπέρ της αποφυγής των ατυχημάτων, που είναι άλλωστε το κύριο χαρακτηριστικό των λεγόμενων smart cars (έξυπνα αυτοκίνητα); Στη θεωρία, ο άτυπος τρόπος με τον οποίο συνεργάζονται οι πιγκουίνοι προκειμένου να βρουν φαγητό χωρίς να έχουν απώλειες, μπορεί να μεταφραστεί σε κώδικα κι έτσι η κινησιολογία όλων των αυτοκινήτων και των πεζών κοντά στο smart car να μπορεί να προβλεφτεί προς αποφυγή κάποιας σύγκρουσης!

Ρομποτιστές επιστήμονες θεωρούν πως όχι μόνο οι πιγκουίνοι, αλλά και τα μυρμήγκια έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας όταν ψάχνουν για φαγητό και πως αν φωτογραφηθούν οι κινήσεις τους και μεταφραστεί ο τρόπος με τον οποίο αποφεύγουν τις συγκρούσεις μεταξύ τους, τότε θα προσφέρουν πληροφορία που μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί από την επιστήμη.

Στη βιομηχανία των αυτοκινήτων, η ζήτηση των smart cars όλο και μεγαλώνει και οι κατασκευαστές έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με την υποχρέωση να προσφέρουν στην αγορά όλο και πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα τέτοιας – έξυπνης – τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης