NASA: Βρέθηκαν ίχνη αρχαίας λίμνης με πόσιμο νερό

NASA: Βρέθηκαν ίχνη αρχαίας λίμνης με πόσιμο νερό

Στο ίδιο περιβάλλον σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσαν να έχουν αναπτυχθεί απλές μορφές ζωής

NASA: Βρέθηκαν ίχνη αρχαίας λίμνης με πόσιμο νερό
Σε μια νέα ανακάλυψη στο έδαφος του Άρη προχώρησε το Curiosity όπως ανακοίνωσε η NASA.

Το ρομποτικό διαστημικό όχημα εντόπισε τα απομεινάρια μιας αρχαίας λίμνης το νερό της οποίας εκτιμάται ότι κάποτε ήταν πόσιμο και άρα θα μπορούσε κάποτε να έχει συντηρήσει απλές μορφές ζωής.

Κλείσιμο
Μπορεί οι επιστήμονες να γνώριζαν από καιρό ότι ο «νεαρός» πλανήτης Άρης έμοιαζε περισσότερο στη Γη από ό,τι ο έρημος πλανήτης που παρατηρούμε σήμερα, αλλά αυτή η ανακάλυψη αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι ο Άρης είχε τρύπες με νερό.

Αυτό που κατάφερε ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA ήταν να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτόπια ραδιοχρονολόγηση πετρωμάτων σε άλλον πλανήτη.

Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης δείχνουν ότι τα πετρώματα στο συγκεκριμένο σημείο είναι ηλικίας 4,2 δισ. ετών με περιθώριο σφάλματος 300.000 χρόνια – όσο δηλαδή υπολογίζεται ότι είναι και η ηλικία του Αρη. Σύμφωνα ωστόσο με τις αναλύσεις βρίσκονται εκτεθειμένα στην κοσμική ακτινοβολία μόλις εδώ και 80 εκατ. χρόνια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι βγήκαν από το εσωτερικό του πλανήτη στην επιφάνειά του περίπου εκείνη την περίοδο.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τα δεδομένα του Curiosity παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικής Γεωφυσικής Ενωσης (AGU) στο Σαν Φρανσίσκο. Πρόκειται για μια «συγκεντρωτική» εκτίμηση όλων των δεδομένων – φωτογραφιών, χημικών αναλύσεων – του εξερευνητή της NASA, η οποία αποτελεί επίσης το αντικείμενο έξι άρθρων που θα δημοσιευθούν ταυτόχρονα online στην επιστημονική επιθεώρηση Science. 

Οπως ανέφεραν οι επιστήμονες κάποια βασικά ευρήματα έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, οι νέες μελέτες όμως συμπληρώνουν την εικόνα με νέα στοιχεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης